Vízálló WAGO?

Kültéri elektromos kötések esetében fontos a vízállóság amelyet általában valamilyen arra megfelelő besorolású kötődoboz használatával lehet megvalósítani. A megfelelő kötődobozok használatának fontosságát minden szakember tudja, de az utóbbi időben gyakori kérdés, hogy: „létezik-e vízálló wago?” A válaszunk az hogy nem! Nem létezik! Legalábbis mi még nem találkoztunk ilyen termékkel, de létezik vizálló zselés doboz amely bizonyos WAGO csatlakozókhoz használható és IPX8 védettséget ígér, a neve pedig WAGO GÉLBOX, de aki nem szeretné ezt használni azok számára is tudunk ajánlani tökéletes megoldást a kültéri kötésekre. Az első a listánkban a tömszelencés vízálló kapszula.

Vízálló kábelcsatlakozó kapszula

Vízálló kábelcsatlakozó kapszulaA tömszelencés vízálló kapszula vagy vízmentes kötőelem egy olyan csőszerű termék amlyenek két végén ahogy a neve is mutatja tömszelence található, belsejében pedig speciális háromeres-vezetékek összekapcsolására alkalmas sorkapocs.

A sorkapocs, vagy ahogy a szakzsargon említi a „csoki”, szerelési tulajdonságaiból következően nem a legkedveltebb kötőeleme a szerelőknek, de arról talán nem sokan nyitnának vitát, hogy megfelelő alkalmazásával tökéletese elektromos kötés hozható létre.

A tömszelencés vízálló kapszula, vagy ahogyan még említik ezt az eszközt a terminál blokk nem csak kétirányú vezeték összekötésre alkalmas változatban készül, létezik háromvezetékes típus is.

Vízálló kötőelem

Elosztós, háromirányú vízálló kábelcsatlakozó kapszulaA háromirányú tömszelencés terminálblokk vagy vízálló kapszula vezetékek leosztását teszi lehetővé vizes nedves környezetben.

Mikor van szükség vezetékek összekötésekor vízálló kapszulára?
Leggyakoribb felhasználási területe a kültéri beépített vezetékes reflektorok betápláló kábeleinek megfelelő IP védettségű kötése, valamint a földbe süllyesztett lámpatestek bekötésekor, valamint azok vezetékeinek elágaztatásakor.

Ez a termék mint minden tömszelencés eszköz meghatározott vastagságtartományba tartozó kör keresztmetszetű vezetékekkel használható. Fontos hogy a felhasznált vezeték is megfeleljen az IP védettségi szintnek, tehát szövetburkolatú vagy más vízáteresztő szigeteléssel gyártott vezetékek nem használhatóak.

A szerelési folyamat során fontos, hogy az eszköz belsejébe ne jusson semmilyen nedvesség, és a vezeték a tömítési pontoknál sima, sérülés-, és teljesen szennyezésmentes legyen.

Az eszköz hátrány a belső sorkapocs amely lassúbb szerelési folyamatot tesz lehetővé mint egy rugós vezeték-összekötő, továbbá sodort vezetékek esetén érvéghüvelyezést igényel.

Amennyiben valaki nem szeretne a sorkapocs szerelésével időt tölteni azok számára egyes gyártók már kifejlesztettek gyorsabb és könnyebb munkavégzést elősegítő eszközt, amelyek belsejében nem sorkapocs hanem rugós kábelösszekötő található. A kényelem ára van így ezek az eszközök csak a rugós összekötő miatt nem egyszer a sorkapoccsal készült változatok árainak duplájáéért kerülnek értékesítésre.

Vízmentes elektromos kötőelem, gyors csatlakozóval

Vízmentes elektromos kötőelem, gyors csatlakozóvalHa a vezetékek összekötésére valamilyen okból nem felelne meg a fent bemutatott kis belső térrel rendelkező kötőelemek egyike sem akkor vissza kell nyulni a hagyományos kötődobozok irányába.

Vízmentes kötődoboz tömszelencével

Vízmentes kötődoboz tömszelencévelA kötődobozok előnye, hogy a doboz belsejében található sorkapocs kiváltható bármilyen rugós vezeték-összekötővel (WAGO-val). Természetesen léteznek kötődobozok amelyek üresen, sorkapocs nélkül kerülnek értékesítésre.

Vízmentes hatvezetékes kötődoboz tömszelencével

Vízmentes hatvezetékes kötődoboz tömszelencévelAmennyiben a kötődobozok vízzáró tulajdonsága nem nyújt kellő védelmet akkor ajánlott valamilyen kiöntő paszta használata. Vízzáró kitöltőfolyadékok lehetnek neutrális hatású kifejezetten erre a célra gyártott elektromosan szigetelő tulajdonsággal rendelkező olajok, illetve levegő hatására szilárduló vagy kétkomponensű zselék, folyadékok.

OBO Aquasit

OBO Aquasit tubusos zselés kiöntőmasszaAz egyik legismertebb kötődoboz kitöltő anyag az OBO-Aquasit zselés kiöntőmassza. A kitöltő folyadék speciális kinyomó tubusban kapható, amely megfelelő kinyomópisztollyal használható.

OBO Aquasit

OBO Aquasit zselés kiöntőmasszaA kinyomópisztolyos változatnál olcsóbb a zacskós változat. Két tasak, egymástól elválasztva, amely keverése után aktiválódik és részben szilárdul egy rugalmas gumiszerű anyagot hozva létre amely kiváló elektromos szigetelő tulajdonsággal rendelkezik és vízzáró.

Kiöntő(kitöltő)folyadék alkalmazása

Kiöntő(kitöltő)folyadék alkalmazásaA hideg kiöntőmassza egyszerűen erőfeszítések nélkül alkalmazható és megoldást jelent a nedves környezetben történő elektromos kötések tökéletes szigetelésére. A kiöntőmasszával feltöltött kötődobozok ellenállnak a víznek lengővezetékek-, fali szerelvények esetén, valamint talajban, illetve vízben 18 méter mélységig.

A kiöntőmassza kerti szerelvényekben, mosóberendezésekben és szivattyúaknákban is alkalmazható. A kiöntőmassza borostyánszínű folyadék amely aktiválódás után gumiszerű lágyan rugalmas, a gyártó adatai alapján „öngyógyuló”, de szükség esetén könnyen eltávolítható.

A kiöntőmasszák számos gyártó termékei között megtalálhatóak és míg egyes termékek külön megvásárolhatóak addig más gyártók hasonló termékeit, mint kiegészítő egységet forgalmazzák egységcsomagban bizonyos magas vízzáró tulajdonságokkal rendelkező kötődobozokhoz.

Kiöntő(kitöltő)folyadék kötődobozzal

Kiöntő(kitöltő)folyadék és kötődoboz egységcsomagVizes nedves környezetben történő szereléshez sokféle termék áll rendelkezésre, akkor is ha vízálló WAGO még nem létezik (vagy mi nem ismerjük).

Mikor érdemes kiöntő / kitöltőfolyadékot alkalmazni?
Kerti lámpák esetében a vezetékek vízmentes elhelyezése sokszor nehézkes feladat, főleg ha nem csak egybefüggő vezetékről beszélünk, hanem olyanról amin leosztások is vannak. Legyen szó oszlopokra szerelt kerti lámpákról, vagy földbe süllyesztet fényforrásokról, minden esetben fontos a megfelelő szigetelésű vezeték használata, valamint a kötések tökéletes – vízmentes szigetelése.

A földbe süllyesztett úgynevezett taposólámpák esetében gyakran találkozunk olyan típusokkal amelyeken a gyártó elhelyez egy beépített nem cserélhető viszonylag rövid 10-50 centiméteres csupaszított végű vezetéket. A beépített vezetékes talajlámpák esetében nincs lehetőség a kábel olyan módon / helyen történő elhelyezésére, hogy azt víz biztosan ne érje, így ezekben az esetekben kizárólag IP65-IP68 védettséggel rendelkező kötődobozok alkalmazása az egyetlen lehetőség.

A kötődobozok amelyek csavaros fedéllel rendelkeznek, mechanikai behatások esetén nem nyújtanak megfelelő biztonságot, mivel a doboz fedele deformálódhat ennek következtében vízzáró tulajdonsága romlik és ezt követően a víz beszivároghat az elektromos kötésekre.

A kötődobozok hiányosságait felismerve a gyártók kifejlesztették a kitöltőfolyadékokat, amelyek a kötéseket körbefogva tökéletes szigetelést biztosítanak, de a doboz és a folyadék összértéke sokszor egy vízzáró kapszula árának többszöröse ezért egyes kivételezések alkalmával inkább a kapszulákat helyezik előtérbe, mivel egyetlen egységgént ellátják feladatukat, megfelelő vízmentes kötést hozva létre.

A földalatti-, vízalatti és egyéb nedves helyen történő kötések szigetelésének nem csak a fent felsorolt technológiai lehetőségei léteznek. Régóta ismert szigetelőanyag a zsugorcső. A zsugorcsövekből létezik olyan, amelyet gyantás zsugorcsőnek neveznek, tulajdonképpen egy alacsony hőfokon olvadó ragasztó van a zsugorcső belsejében ami a melegítési / zsugorítási folyamat közben hamarabb felolvad, mint ahogy a cső zsugorodása elkezdődne.

Zsugorcső készlet

Zsugorcső készletA gyantás zsugorcsöveket (hibásan zselés zsugorcsőnek is nevezik) régóta használják, nem csak lakossági kivitelezések alkalmával hanem az áramszolgáltató vezetékeinek javítása esetén is.