WAGO GelboxA WAGO által gyártott elektromos csatlakozókat sokan ismerik, ezek közül a legelterjedtebbek a 221-412, a 221-413 és a 221-415 azonosítóval ellátott típusok. Ezekkel a kötőelemekkel gyors elektromos csatlakozást hozhatunk létre azonban van egy hiányosságuk, mégpedig a vízállóság hiánya.

Számtalan doboz és kiöntő (kitöltő) anyag jelent meg az elmúlt évtizedekben amelyek megfelelő kötődobozok alkalmazásával tökéletes víz elleni védettséget jelentenek, azonban ezek alkalmazása lassú, néhol nehézkes.

A WAGO gyártó felismerte ezt a hiányt vagy ha úgy tetszik szükségletet arra vonatkozóan, hogy egy gyors és könnyen alkalmazható szigetelő elemre van szükség és megalkotta a WAGO Gelbox-ot. A zselédoboz egy elektromos kötést magába fogadó két oldalán puha gélt (zselét) tartalmazó burkolóelem.

WAGO gelbox WAGO Gelbox

A termék mérete úgy lett kialakítva, hogy az csak a feltétlenül szükséges elemeket tartalmazza (a doboz műanyag burkolata és a benne található zselé) ezáltal a kötés méretét a lehető legkevésbé növelje.

A gélbox, bár tökéletes vízvédelmet biztosít, a kettős érintésvédelmi szigetelés elérése érdekében továbbra is kötődobozban történő elhelyezést igényel.

Hol használható a WAGO Gelbox? A WAGO Gelbox alkalmazható bármilyen vizes, nedves, párás környezetben, ahol az elektromos kötés víz bejutása elleni védelemre van szükség, a gyártó által meghatározott üzemi hőmérsékletek figyelembevételével.

Hol nem használható a WAGO Gelbox? Olyan környezetben ahol az üzemi hőmérséklet túl magas, illetve nem csak víz hanem erős tisztítószerek vagy más vegyi-anyagok is jelen vannak, a gélbox nem alkalmazható.

A gélbox előnyei

  • Halogénektől és egyéb veszélyes anyagoktól mentes
  • Korlátlan ideig tárolható a gél minőségromlása nélkül.
  • A masszív záróelem segítségével egy pillanat alatt bezárható.
  • Az alkalmazásához nincs szükség speciális eszközökre

A fenti leírás alapján a laikusok úgy gondolhatják, hogy a WAGO feltalálta a gélbox-ok „spanyol viaszát”, azonban ez nem így van. A szakemberek, főleg az ipari kivitelezések során már régóta alkalmaznak hasonló termékeket, mivel több gyártó már évekkel ezelőtt elkészítette és forgalomba hozta a saját zselés kötődobozát.

Egyes gyártók saját, néha a megszokottól eltérő formájú sorkapoccsal dobták piacra terméküket, míg mások a csatos gyorscsatlakozóval és vannak olyanok, akik kifejezetten a WAGO csatos kötőelemeivel vagy azokhoz ajánlva forgalmazzák terméküket vagy termékeiket.

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül lássunk néhány hasonló terméket.

A listában első helyre került a Proled Gelbox-a, amely bár színben eltérő de majdnem azonos formájú a WAGO termékével, és megjelenése évekkel hamarabb történt.

Proled Gelbox Proled Gelbox

Az osztrák Proled nem is gyárt hozzá saját elektromos kötőelemet hanem kifejezetten a WAGO 221 sorozatával ajánlja felhasználását.

A következő egy újabb hasonló termék a Wiska-tól.

Wiska Shellbox Wiska Shellbox

A Wiska egy angol brand, saját csatos kötőelemmel forgalmazza a Shellbbox (kagylódoboz vagy héjdoboz) névre keresztelt zselés dobozát. Nem csak dobozt ad hanem elektromos kötésre alkalmas szürke-kék színű csatos kötőelemet, amely formailag megtévesztően hasonlít a WAGO 222 sorozatához.

A Wiska nem csak csatos kötőelemhez forgalmaz saját zselés dobozt, öt utas sorkapocssal gyártott, a vezeték fizikai rögzítésére alkalmas kötődobozt is piacra dobott.

Wiska Shark Gelbox Wiska Shark Gelbox

A Wiska Shark a hasonló formai kivitellel készülő kötődobozokhoz képest egy extra szorítóelemet is kapott, amely a vezetéket mechanikailag is rögzíti.

Különbség a WAGO termékéhez képest, hogy ez a doboz megfelelő vezeték alkalmazása esetén nem igényel további külső dobozolást a megfelelő érintésvédelem elérése érdekében, mivel a két irányból beköthető vezetékeket képes azok külső burkolatával együtt befogadni.

A következő az előzőhöz hasonló termék, más színben.

Cellpack Ellectrical Products Gelbox Cellpack Ellectrical Products gélboxa

Ez a gyártó vagyis a Celpack Ellectrical sok más termékéhez hasonlóan piros színben dobta piacra ezt a termékét. Egyedi formájú öt utas sorkapoccsal és a sorkapocs rögzítéséhez szükséges imbusz kulccsal, valamint két kábelkötegelővel kerül piacra. A doboz hasonlóan a WAGO Gelbox dobozhoz, pattintós záródású a két kábelkötegelő csak a megerősített zárást biztosítja.

A következő termék az előzővel majdnem azonos, ha nem lenne a színkülönbség akkor a két termék szinte összetéveszthető lenne.

A Hellermanntyton  - Relicon-Refilfix Gelbox A Hellermanntyton - Relicon refilfix gelbox-a

Ha alaposan szemügyre vesszük ezt a terméket akkor találhatunk minimális eltéréseket az előzőhöz képest, ilyen a sorkapocs formája, valamint a doboz külső pattintós zárja, de lényegében két formailag majdnem azonos termékről beszélhetünk.

A következő termék még mindig nem sokban tér el az előző kettőtől, habár ez is más, a gyártóra jellemző színben készül és egyéb kiegészítőket is tartalmaz, például a vezeték fizikai rögzítésére és extra védelemre szolgáló tömszelence, de túlzottan nagy formai átalakításon ez sem esett át.

Morek Gelbox Morek Gelbox

A Morek Észt vállalat, de jelen van Európa több országában is, kifejezetten kötőelem gyártásra és forgalmazására szakosodott vállalat.

Felsorolásunkban utolsóként említett gyártó, az Olasz Raytech három termékét láthatjuk.

Raytech Barney, Dyno Gelbox Raytech Barney és Dyno Gelbox-ok

A Raytech képen látható két terméke a Barney három irányú csatlakozást, vagy ha úgy tetszik leágazást, míg a Dyno két irányú csatlakozást (hosszabbítást, toldást) tesz lehetővé. A termék saját sorkapoccsal kerül forgalomba és egyedisége az előző termékekhez képest, hogy a zárást követően a tömszelencék zárókupakja végzi a doboz további mechanikai rögzítését.

A Raytech egy további terméke a Readybox amely négy irányú csatlakozást tesz lehetővé.

Raytech Readybox Raytech Readybox

A Readybox szintén saját tömszelencéire bízza a doboz további rögzítését, védelmet a véletlenszerű kinyílás ellen. Ez a termék is saját sorkapoccsal kerül forgalomba.

Listánk utolsó terméke a Raytech Pascal.

Az utolsóként említésre kerülő termék talán az első amivel már évekkel ezelőtt találkoztunk. Szintén a Raytech terméke amely nem tartalmaz elektromos kötőelemet és a megjelenés pillanatában még csak antennakábelek, telefonvezetékek és 12-24 Voltos világítástechnikai megoldások vizes nedves helyen történő vezetékeinek kötéseinek víz elleni védelmére ajánlotta, azonban a megjelenést követő rövid időn belül már úgy forgalmazta mint a WAGO 221 széria vízvédelmére kifejlesztett eszközt.

Raytech Pascal Gelbox A Raytech Pascal fantázianevű zselés doboza-a.

A termék több méretváltozatban is létezik, amelyeket a gyártó különböző fantázianevekkel illet: Isaac, Pascal, Watt, Joule, Kelvin.

A fenti felsorolás nem teljes, mivel csak azokat a gyártókat említi amelyek termékeivel már találkoztunk, amelyeket már a kezünkben fogtuk, használtuk. Az egyes termékek között nem végeztünk anyagvizsgálatot, nem hasonlítottuk össze a burkolat vagy a zselé szélsőséges hőmérsékleti viszonyok esetén fellépő változásait, valamint nem vizsgáltuk a hosszútávú UV sugárzás hatásait sem.

Fontos megjegyezni, hogy a dobozokban található belső zselé csak egyszer használható a gélboxok bonthatóak, azonban ha azt egyszer már lebontottuk egy kötésről újrafelhasználása nem javasolt, gyártók csak azon dobozok esetében ajánlják az újrafelhasználást amelyekhez külön forgalmaznak zselé betétét.

A gélboxokkal valószínűleg egyre több helyen találkozhatunk majd, mivel praktikus könnyen záródó gyors kivitelezést lehetővé tevő veszélyes anyagoktól mentes szigetelők.