Lámpatestek foglalatai

A lakásokban, irodaházakban használt világítótestek többségében az izzókat egy menetes foglalatba kell becsavarni, ez az Edison foglalat.

Az Edison-menet a fényforrások, izzólámpák, illetve olvadóbiztosítók rögzítésére és áramkörbe kapcsolására szolgáló egyik lehetőség. Ez a csatlakozási típus szilárd és megbízható elektromos és mechanikai kapcsolatot biztosít.

Az Edison-menet a Thomas Alva Edison által fel talált korabeli izzólámpák elektromos csatlakoztatásának és cseréjének egyszerű megoldását hivatott biztosítani amely olyan jóra sikerült, hogy most, több mint száz évvel a megjelenése után még mindig szabványos és használatban van lakások és irodák millióiban.

Számos korabeli gyártó eltérő méretű és kialakítású csatlakozókat fejlesztett ki ezért a különböző csatlakozókkal gyártott izzók még azonos feszültség esetén sem voltak cserélhetőek (megjegyeznénk, hogy ez most sincs másként, a gyártók mind a mai napik fejlesztenek és változtatnak, hogy jobb vagy egyedibb megoldásokat találjanak) az izzólámpák energiaellátására.

A sokféle csatlakozótípus erősen gátolta az új világítótestek elterjedését, ezért 1880-ban szabadalmaztatásra került az Edison típusú foglalat amit 1909-ben már védjeggyel, ipari méretekben gyártottak.

Az Edison típusú foglalatokkal gyártott fényforrások mind a mai napig jelen vannak az Európai kontinensen és Amerikában míg a Brit szigeteken és azok gyarmatain a bajonettzársas változat terjedt el.

Az Edison-menetek azonosítására kétféle jelölés terjedt el, az egyik a köznyelv által különböző fantázianevekkel illetett, míg a másik a szabványos ipari kód alapú jelölésrendszer.

Az alábbi képen E14, E27 és E40 fejelésű fényforrásokat láthatunk.

Fényforrások csatlakozása: E14, E27, E40

Az Edison-menetek méreteit a DIN 40400 szabvány tartalmazza, míg az amerikait az ANSI C81.61, C81.67, IEC 60061 szabványok tartalmazzák.

E5 USA Lilliput (Midget) (LES)
E5,5 EU Modellezésben használatos foglalat
E10 USA, EU Miniature (MES) - zseblámpa izzók
E11 USA Mini-Candelabra (CES)
E12 USA Candelabra (CES)
E14 EU Világítótestek 40W-ig és olvadóbiztosítékok
E16 EU NZD és DI méretű olvadóbiztosítók foglalatai, 2–25 A
E17 USA (Intermediate) Small (IES)
E18 EU D02 és NEOZED olvadóbiztosítók foglalatai, 20–63 A
E26/24 USA Medium (MES). Változatai: E26/24, E26/50x39, E26/53x39
E27 EU A leggyakoribb európai égő foglalat.
E29 USA Admedium (ES). Változatai: E29/28, E29/53x39
E33 EU DIII méretű olvadóbiztosítók foglalatai
E39 USA Mogul (GES). Változatai: E39d, EP39, EX39
E40 EU Közvilágítás fényforrásai, DIV méretű olvadóbiztosítók foglalatai, 80–100 A


Tehát a fenti táblázatban láthatjuk a különböző Edison típusú foglalatokat és azok felhasználási területeit. A leggyakoribb Európai változat az E27 nagy menet- és az E14 kis menet néven ismert a hétköznapokban. Az E10 is megjelent egy ideje 230V hálózati dugaljba csatlakoztatható éjszakai irányfények izzójaként viszont ez Európában csak törpefeszültségű izzóként beszerezhető 3-6 Voltos és régebben 24Voltos változatban. Sajnos a keleti import termékek némelyikében ezen izzók 230 Voltos változatai kerültek felhasználásra, melyek cseréje meghibásodás esetén szinte lehetetlen, a nem szabványos izzó miatt.


Következő kategória a bajonettzáras foglalat, ami Európában az autóizzó kategóriában használatos, mégis megemlítenénk a B15 (Small Bayonet Cap - SBC) és a B22 (Bayonet Cap – BC) csatlakozástípusokat.

Bajonettzáras foglalat

Mindkét változat UK-240V hálózati feszültségre gyártott lámpatestek foglalata, de az utóbbi időben egyre többen keresnek ilyen típusú izzót, mert a távol keletről egyedi rendelések alapján beérkező termékek néha ilyen foglalat típust tartalmaznak, illetve a keleti boltok ömlesztett termékei között néha találkozhatunk egy-egy dekoratív lámpatesttel amiről a csak az izzó meghibásodása esetén derül ki hogy valami furcsa ismeretlen foglalatot és hozzá tartozó fejelésű fényforrást tartalmaz.

Izzók: B15, B22

A fenti képen egy B15 bajonettzársas és egy B22 bajonettzársas fényforrás látható, tulajdonképpen kis túlzással azt mondhatnánk, hogy ezek az E14 és E27 Egyesült királyságban használt változatai. Ha valaki most azt gondolná, hogy ezek bármilyen módon is kompatibilisek egymással akkor téved, de létezik foglalat átalakító adapter ami bár egy-két centiméterrel meghosszabbítja a fényforrás teljes magasságát, de csere esetén megoldás lehet ha nem tudjuk beszerezni a megfelelő izzót.

A spotlámpák egyik izzótípusa az MR16, létezik 12 Voltos és 230 Voltos változata is, bár Magyarországon az utóbbi elég ritka.

Ennél a fényforrástípusnál az MR16 tulajdonképpen a teljes formára vonatkozik nem a csatlakozás típusára, mert a csatlakozás megnevezése a GU5,3 és akkor itt gyorsan megjegyeznénk, hogy a 5,3 a tüske kontaktok egymástól viszonyított távolságát jelenti. Tehát szerencsétlen esetben találkozhatunk hasonló izzókkal, fényforrásokkal amelyeknél az MR16 formához GU4 vagy GU6,35 csatlakozótípus tartozik.

Izzó: MR16 GU5,3

A fenti képen egy MR16 GU5,3 fényforrás látható.

A következő spotlámpa-fényforrás a GU10, ez rendszerint 230 Voltos hálózati feszültségről üzemeltethető. A csatlakozás típusa hasonló a hagyományos fénycsőarmatúrák gyújtópatronjainak csatlakozásával. Ez a leggyakoribb spotlámpa izzó típus.

A GU10 izzótípus volt az első és talán az egyetlen ami A LED fényforrások megjelenésekor nagy fejfájást okozott a fejlesztőmérnököknek és a felhasználóknak egyaránt. A mérnökök, nem tudtak létrehozni a hagyományos halogén izzó méreteivel azonosat, a felhasználók pedig sokszor nem tudták lecserélni a régi meghibásodott izzókat az új LED fényforrásokra a megnövekedett méret miatt. A GU10 izzók és fényforrások magassága 5-5,5 cm de az elesőgenerációs GU10 LED fényforrások elérték a 7cm-es magasságot is.

GU10 izzók

A fenti képen látható három fényforrásból az első egy hagyományos halogén GU10 izzó, mellette egy első generációs GU10 fényforrás 7cm magassággal és végül az új GU10 újra a megszokott 5-5,5cm-es magassággal.

Formailag következő csatlakozótípushoz tartozik a legtöbb fényforrástípus. A G9 a modern lámpatestek, vagyis inkább csillárok fényforrása. Habár egy viszonylag kisméretű izzóról van szó, rengeteg méret és forma jellemzi ezt a fényforrásstípust.

A következő képen néhány G9 fényforrást láthatunk, van közöttük lemezes és huzalkontaktos is.

G9 izzók

A hagyományos halogén reflektorok izzói az R7 és a rövidebb R7s izzótípus, ezek általában 150W, illetve 400W és 500W változatokban terjedtek el, de létezett 1000W ceruzaizzó is.

R7 R7s ceruzaizzók

Az R7, illetve R7s fejelés a köznyelvben szivar vagy ceruza halogén izzó néven terjedt el és fontos tudni, hogy az eredeti halogén fényforrások hossza azok teljesítményének függvényében változott.

A következő kategória a kompakt fénycsövek egy speciális változatának foglalatait szedi egy csokorba. Ha eddig azt gondoltuk, hogy bonyolult a sokféle foglalat típus akkor ez most akár kaotikusnak tűnhet, pedig rendezett logikus csoportról van szó.

A G23 és G24 foglalatok a külső fojtótekercsel ellátott spotlámpák fénycsöveinek foglalatai.

G23 G24 kompaktfénycső csatlakozás

Mint minden foglalattípushoz ezekhez is léteznek átalakítók E27 vagy hasonló egyszerűbben beszerezhető fényforráshoz. De míg egy E14, vagy B22 foglalatátalakító használatakor nincs szükség átalakításra addig a G23 és G24 foglalatok esetében szükséges az eredeti fojtótekercs kiszerelése, vagy átkötése, ezek a tekercsek a fénycsövek (kompaktfénycsövek) elengedhetetlen kellékei voltak, az új LED fényforrásos esetében nincs szükség a jelenlétükre, sőt károsak a LED fényforrásokra.

A lámpatestek csomagolásain feltüntetett egyéb adatokról itt található rövid leírás.