A lámpatestek csomagolásain feltüntetett adatok rövid leírásaNéhány megnevezés, rövidítés és jelölés amit led lámpák csomagolásain láthatunk.

LED fényforrás

Foglalat, fejelés: Pl. E14, E27, G9, GU10, MR16
Részletes leírás itt.
A lámpatest elektromos csatlakozójának típusa.

Izzó forma: Pl. P45, A60, A65
Az izzó külső formája, jellemzően a gömb méretének és formájának kódja. Ez a jelölés nincs összefüggésben az izzó csatlakozási méretével és típusával.

LED chip típus: Pl. SMD, COB, COG
Részletes leírás itt.
A beépített LED chip típusa. LED szalagok esetében valamilyen SMD pl. SMD3528, SMD5050. Fehér burás izzóknál általában a szalagokhoz hasonlóan valamilyen SMD. Filament LED izzóknál COG. Egyes spot lámpáknál COB.

Élettartam: Pl. 30 000 óra
A fényforrásoknak a gyártó által megadott várható élettartalma, optimális üzemi körülményeket feltételezve.

Teljesítmény - fogyasztás: Pl. 5W, 7.5W, 15W
Az elektromos berendezés elektromos teljesítménye - fogyasztása Wattban kifejezve. A fogyasztás lehet alacsonyabb is, amennyiben nem teljes terhelésen használjuk, pl. fényerő szabályozás esetén.

Kiváltott fényforrás teljesítménye - ekvivalens teljesítmény: Pl. 40W
Ez egy közelítő viszonyítási érték ami akkor hasznos, ha nem tudjuk, hogy a megadott lumen érték pontosan mennyi fényt jelent. Konkrét esetben pl. a csomagoláson a feltüntetett fogyasztás 5W, a fényáram 320 lumen és a LED fényforrás leadott fényteljesítménye nagyjából megegyezik egy hagyományos 40W izzó fényerejével.

Feszültség: Pl. AC: 220-240V
A termék működtetéséhez szükséges feszültség. Ez lehet kisfeszültség (12 vagy 24 Volt) vagy hálózati feszültség (230 Volt). A kisfeszültségű termékeknél fontos hogy egyenáramú (DC) vagy váltóáramú (AC) a feszültség igény. Jellemzően a kisfeszültségű LED termékek egyenáramú DC (feszültséget) igényelnek, míg a régebbi pl. halogén fényforrások egyaránt problémamentesen üzemeltethetőek voltak egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) feszültségű tápforrással is.

Energiahatékonyság: Pl. 80lumen/watt
A termék 1 Watt energia befektetése árán ennyi lumen fényáramot termel. Minél magasabb ez a szám, annál energiatakarékosabb, hatékonyabb a fényforrás.
Jellemző értékek:
- Hagyományos - halogén izzók: ~5-20 lumen/Watt
- Kompakt fénycső: ~50 lumen/Watt
- Egyenes fénycső: ~60-90 lumen/Watt
- LED: ~40-110+ lumen/Watt, mely érték folyamatosan nő a gyártástechnológia fejlődésével.

Fény színe - színhőmérséklet: Pl. 6400K (Hideg fehér)
A fényforrás által kibocsájtott fény színe.
Fehér fény esetén a színhőmérséklet Kelvinben van megadva. Minél kisebb ez a szám, a fényforrás annál melegebb fénnyel világít. Pl. Hagyományos izzólámpa: 2500-2700 Kelvin. Halogén izzó: 3000-3200 Kelvin. Xenon fényszóró: 6000-10000 Kelvin. Jelenleg a legnagyobb érdeklődés a 4000 Kelvines, természetes fényű lámpákra mutatkozik.
Színes fények esetén a kibocsájtott fény színét jelenti pl, kék, piros, stb.
Változtatható szín esetén a megjelölés: RGB (a piros, kék és zöld fényeket keveri - közel bármilyen szín létrehozására alkalmas) Változtatható színhőmérséklet esetén a megjelölés: CCT (bármilyen színhőmérséklet beállítható ~3000-6000Kelvin között)

Fényerő (Fényáram):Pl. 700 lm
Részletes leírás itt.
Egy fényforrás forrás által kibocsátott látható fény mennyiségének az összege, tulajdonképpen ennyi fény hagyja el a fényforrást. A mérhető megvilágítási értékkel nincs egyenes arányban, hiszen az még a sugárzási szögtől is függ. Hagyományos (izzószálas) lámpák jellemző lumen értékei: 15 Watt: ~120 lumen. 40 Watt: ~450 lumen, 60 Watt: ~700 lumen, 75 Watt: ~900 lumen, 100 Watt: ~1300 lumen.

Szín visszaadási érték: Pl. CRI >80
Részletes leírás itt.
Color Rendering Index (CRI): értéke 0-100-ig terjed, a 100 a legjobb. Minél magasabb a szám, annál jobban hasonlít az ezzel a lámpával megvilágított tárgy színe ahhoz, mintha a természetes napfénnyel világítanánk meg. Jellemző értéke a RA>80, melyek már kiváló színlátást adnak, azonban speciális területeken (orvoslás, fotózás, labor, stb.) szükség lehet a magasabb CRI értékű fényforrásokra. Az utóbbi időben megjelentek a CRI >90 és CRI >95 értékű lámpák.

Sugárzási szög: Pl. 60°, 120°, 180°, 300°
A fényforrás ebbe a térszögbe világít. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb felületet világít meg lámpánk. Kiemelő, nagy fényerejű megvilágításhoz szűk 30-60°-os lámpákat (pl. virágváza megvilágítása), míg általános megvilágításhoz a nagyobb sugárzási szögű lámpákat ajánljuk.

Szabályozható: Pl. Igen, Nem
Részletes leírás itt.
Míg a hagyományos wolframszálas és halogén izzók, hagyományos dimmerel – fényerő szabályzóval problémamentesen működtek addig pl. a kompakt fénycsövek csak nagyon kis százaléka volt szabályozható az előtét elektronika miatt. A LED-eknél sincs ez másként, hasonlóan tehát a kompakt fénycsövekhez itt is egy előtét elektronika hajtja meg a LED chipeket amiből létezik szabályozható és nem szabályozható (valamint léteznek több fokozatban szabályozható fényforrások is).

Burkolat védelmi osztály: Pl. IP44
Részletes leírás itt.
A kétjegyű szám első számjegye a termék por, míg a második számjegye a vízvédettség fokát jelöli, minél magasabb, annál jobban védett a termék, maximális értéke az IP68, mely víz alatti használatot is lehetővé tesz.
További értékek melyekkel gyakran találkozhatunk: IP20: beltéri használatra. IP44: párás-nedves helyekre is. IP65 kültérre is, esővíz ellen is biztosított.

Energia osztály - Energiafogyasztási címke: Pl. A+, A++, A+++
Részletes leírás itt.
Az elektromos háztartási cikkekre vonatkozó energiabesorolás, mely az energiafogyasztásról ad tájékoztatást. A fényforrásoknál A+++, A++, A+, A, B, C, D, E osztályok szerepelhetnek. Az A+++ kategória jelöli a jelenleg elérhető leghatékonyabb termékeket.

UGR - káprázási érték: Pl. 19
Részletes leírás itt.
A káprázás az az érzet, amelyet a beltérben lévő, nagy fénysűrűségű területek hoznak létre, ezeket zavaró vagy a látást rontó káprázásként érzékeljük. Az (Unified Glare Rating) UGR szám minél alacsonyabb, annál alacsonyabb a káprázás. A 19-es UGR értékű fényforrások szabvány szerint szinte minden feladatra megfelelnek, kivéve a precíziós (pl. orvosi) környezetet, ahol szabvány szerint 16-os UGR értékű fényforrások használhatóak.

Flicker index: Pl. 0.4
Részletes leírás itt.
A Flicker index a LED fényforrások vibrálásának értékét jelzi. Ennek értéke 0-1 között lehet, és ha az érték kisebb akkor a fényforrás kevésbé villog, ha nagyobb ez az érték akkor a fényforrás jobban villog. A villogás okozója a fényforrás tápegysége (minden 220-240V LED világítótest tartalmaz egy beépített tápegységet).

A CE jelölés:
Részletes leírás itt.
Az Európai Gazdasági Térségben csak bizonyos követelményeknek és irányelveknek megfelelő termékek kerülhetnek forgalomba. A CE tanúsítvány egy termékbiztonsági megfelelőségi nyilatkozat, meghatározott jelölésformával.