Hagyományos és LED fénycsövek

Kezdjük az elején egy kis ismeretbővítéssel, de ha erre most nincs szükség és csak egy bekötési kapcsolási rajz kell akkor az a következő hivatkozás alatt elérhető: T5, T8, T12 LED fénycső bekötési rajz.

A fénycsövek kisnyomású gázzal töltött világítótestek, amelyekben az üvegcső két végébe forrasztott elektródákra kapcsolt nagyfeszültség hatására a csőben lévő gáz fluoreszkál, világít. A hagyományos fénycsövek a köznyelvben néha Neon-cső néven kerülnek említésre, de ez a megnevezés hibás, mert ezeknek a világítótesteknek semmi közük nincs a nemes Neon gázhoz. Léteznek Neon gázzal töltött fénycsövek de ezeket fényreklámokban használják. A neongázzal töltött fénycsövek narancs-piros színben világítanak.

Az alábbi képen látható hagyományos fénycső a lakásokban, irodákban elterjedt világítótest, ennek töltete argongáz-higanygőz keverék.

Hagyományos fénycső

Ezek a fénycsövek minden esetben fűtőszálat - a hagyományos izzók wolframm szálaihoz hasonló izzószálat - tartalmaznak. A látható fény úgy jön létre, hogy a fénycső két végén lévő elektródák között a gázkisülés UV-sugárzása a fénycső belsejében lévő töltetet gerjeszti, amely UV fényt sugároz. A fénycső belső üvegfalára felvitt fluoreszcens por alakítja át ezt az UV fényt látható fénnyé. A fény színe a fluoreszcens fénypor összetételétől függ.

Most már hogy ezt tisztáztuk lássuk a fénycsövek típusait. A leggyakoribb három típus a fénycsövekből a T12, T8 és T5. Ez a megnevezés a fénycső végein található tüske csatlakozók távolságára utal.

T5 T8 T12 fénycső

Ha fénycsövet akarunk vásárolni akkor a legfontosabb néhány adat amit figyelembe kell vennünk a fénycső típusa ami lehet például T12, T8, T5, a fénycső hossza ami általában cm-ben van megadva és a leggyakoribb változatok a 60cm, 80cm, 120cm, 150cm és a teljesítmény ami a réginél általában watt-ban van megadva viszont a LED fénycsöveknél már nem a felvett elektromos fogyasztást szoktuk alapul venni hanem a leadott fényáramot aminek a mértékegysége a lumen. Ha a fentebb felsorolt adatokra odafigyelünk akkor nem tévedhetünk nagyot a vásárlás folyamán.

A kérdés hogy érdemes-e a hagyományos fénycsöveket LED fénycsövekre lecserélni? A hagyományos wolframm-szálas izzó, illetve a kicsit újabb halogén izzók LED fényforrásokra történő cseréje már nem kérdéses. Energiahatékonysági szempontból a LED többszörösen felülmúlja hagyományos társát. A fénycsövek esetében a kérdést nem lehet ennyire egyserűen választ adni, ahhoz, hogy erre a kérdésre bárki meghozza a választ, tudni kell hogy egy hagyományos fénycső 1 watt teljesítménnyel körülbelül 50 - 75 lumen fényáramot képes előállítani, míg a LED fényforrások típustól és gyártótól függően körülbelül 70 - 100 lumen fényáram előállítására alkalmasak 1watt elektromos energiából. Ha csak ezt az összehasonlítást vesszük figyelembe akkor úgy tűnik, hogy a LED fénycsövek és a hagyományos gáz töltetű fénycsövek energiahatékonysági szempontból nem mutatnak olyan nagy különbséget mint a LED és a hagyományos izzószálas fényforrás, előny viszont a LED fényforrásoknál az élettartam ami bizonyos típusoknál akár az 50000 órát is elérheti, ugyanez az adat a hagyományos fénycsöveknél csak 5000-7000 óra és ha figyelembe vesszük, hogy érzékeny a le- és a felkapcsolása, szakkifejezéssel a kapcsolási ciklusokra akkor tudatában kell lenni annak, hogy ez az időtartam a kapcsolgatásokkal egyre csak csökken és csökken.

Akkor azért érdemes lecserélni a hagyományos fénycsöveket mert azok előbb utóbb úgyis tönkremennek? Nem, ezért nem érdemes ha már le gyártották és mi megvásároltuk, környezetszennyezési szempontból akkor hozzuk a legjobb döntést ha ezt az eszközt élete végéig használjuk. Nincs értelme kicserélni és a régi fénycsövet eldobni mivel ez még egy működő termék.

Azt is tudnunk kell, hogy ezek a fénycsövek gáztöltete bizonyos mennyiségű higanyt is tartalmaz – ahogy a cikk elején már írtuk - ami különösen veszélyes a környezetre.

A mi véleményünk, hogy használjuk nyugodtan hagyományos fénycsöveinket amíg működnek és csak ha tönkrementek csak akkor cseréljük azokat LED fényforrásokra.

Eljutottunk a cseréhez és akkor itt jön egy újabb kérdés. A LED fénycsövek teljesen kompatibilisek a hagyományos fénycsövekkel ugyanúgy mint például egy E27 és izzó, kitekerem a régit, betekerem az újat, felkapcsolom a biztosítékot és már működik is?

A válasz az hogy kompatibilisek de nem ennyire egyszerű a helyzet, mert ahhoz hogy LED fénycsöveket használjunk szükség van egy kis átalakításra. Most nem kell gyorsan a kalapácsért és a fúróért szaladni, nem ennyire bonyolult a helyzet, de szükségünk lesz egy csavarhúzóra és némi elektronikai ismeretre, esetlegesen egy villanyszerelőre aki pillanatok alatt megoldja ezt a problémának nem nevezhető helyzetet.

Ahhoz hogy megértsük mit és miért kell módosítani ismernünk kell a hagyományos fénycső és az armatúrában található kiegészítő eszközök működését. Aki már cserélt hagyományos fénycsövet, esetleg megbontott egy armatúrát az láthatta, hogy több alkatrész is található ezek belsejében.

Hagyomanyos fénycső lámpatest

A legrégebbi megoldás egy ballaszt trafó (fojtó tekercs) és egy gyújtó amit esetenként starter-nek is neveznek. Az újabb változatok egyetlen ballaszt trafó (fojtó tekercs) méretű és formájú elektronikus vezérlő egységet tartalmaznak. Az új LED fénycsöveknek nincs szükségük ezekre a kiegészítőkre a működéshez, ezért a legegyszerűbb ha ezeket eltávolítjuk és a fénycsőnek közvetlen 230V tápfeszültséget biztosítunk.

A LED fénycső gyártók minden egyes fénycsőhöz kiegészítő alkatrészként adnak egy patront ami különbözik a hagyományos gyújtópatronoktól, tulajdonképpen ezekben általában nincs semmilyen alkatrész csak egy átkötés (drót vagy vezetékek) esetenként egy olvadó biztosíték.

LED fénycső patron

Abban az esetben ha az armatúra a fénycsővel vagy fénycsövekkel azonos számú ballaszttrafót tartalmaz (feltételezve hogy több párhuzamos fázisjavító kondenzátort nélküli fénycső fojtó párost tartalmaz), akkor a gyújtópatron és a fénycső LED-re történő cseréje után a lámpatestünk újra működőképes kellene legyen. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a ballaszt trafó (fojtó tekercs) károsan hat az új LED fényforrásokra. A ballaszttrafó (fojtó tekercs) az új fényforrás rövid időn belüli meghibásodását eredményezheti. Az utóbbi időben egyes gyártók már figyelmeztetnek erre. A legjobb döntés, ha ezt a trafót kiszereljük és a két vezetéket összekötjük, például egy rugós kábelösszekötővel vagy sorkapoccsal, de az is tökéletes megoldás, ha egy megfelelő szigetelt vezetékkel a transzformátor két csatlakozását áthidaljuk az eredeti gyújtópatront pedig az új patronnal helyettesítjük.

Fénycső armatúra átalakítása

Amennyiben az armatúránk új típusú elektromos vezérlőt tartalmaz, vagy a fénycsövek száma több mint a ballaszttrafóké (fojtó tekercseké) akkor a legjobb döntés a teljes újrakábelezését végeznünk.

Ha nem akarjuk túlbonyolítani a kábelezést akkor a LED fénycsövünknek elegendő lenne egyetlen végét bekötni, de ezt nem javasoljuk.

Ha így kötjük be a fénycsövet tehát csak ez egyik végét az elektromos szempontból tökéletes, de mivel a LED fénycső másik vége csak egy átkötést tartalmaz (az az oldal ahol általában figyelmeztető szöveg látható: Do not power this end!), ha egy csere alkalmával véletlenül erre nem figyelünk, és a fénycsövet fordítva, tehát a két végét felcserélve helyezzük az armatúrába, akkor a tápfeszültség rákapcsolásának pillanatában azonnali zárlatot okozunk, ami jó esetben csak a kismegszakító (automata biztosíték) kioldását okozza, rosszabb esetben viszont a vezeték szigetelésének megolvadását vagy még rosszabbat.

Egyes gyártók a LED fénycsövek azon végébe amelyiken a Do not power this end felirat látható egy biztosítékot szerelnek de, hogy benne van vagy nincs csak az eszköz szétbontásával, szemrevételezéssel ellenőrizhető, műszeres méréssel nem állapítható meg az olvadóbiztosíték jelenléte.

A javaslatunk, hogy ha LED fénycsövet szeretnénk használni hagyományos gáztöltetű fénycsöveink helyett akkor inkább fordítsunk rá egy kis időt és kábelezzük át az armatúrát a lenti ábra szerint.

A lenti ábra a megfelelő bekötést mutatja.

LED fénycső bekötése

A képen látható felső ábra a patron nélküli kötési mód elektromos szempontból ugyanolyan mint a patronnal történő kötés (a patron nem az eredeti gyújtó patron, hanem az a patron amit LED fénycsőhöz a gyártó a csomagba helyezett) a az ábrán tehát a két bekötési rajz között csak a patron hiánya illetve annak a jelenléte a különbség. Az új patron felhasználásának csak abban az esetben van értelme ha az nem csak átkötést tartalmaz hanem egy olvadó biztosítékot. Ha az új patron olvadóbiztosítékos akkor kapunk egy plusz védelmet, illetve plusz hibaforrási lehetőséget, alul méretezett belső olvadóbiztosíték esetén. Bármilyen is legyen a patron, jelenlétének a másik hibalehetősége a kontaktus, az armaturákban sok esetben régebben is gondot okozott a patron foglalatainak a silány kivitele.

Ha megvagyunk a vezetékek átkötésével és már az új fényforrásunk világít akkor még van egy furcsa jelenség amit tapasztalhatunk. Lehet, hogy a LED fénycső nem a megfelelő irányba szórja a fényét. A gáztöltetű fénycső minden irányban azonos fényerővel világít, viszont a LED-es változat csak egy irányba, körülbelül 120 -160 fokban szórja a fényt. Ez azért van mert mint a legtöbb ilyen fényforrás ez is SMD chipek felhasználásával készül, amelyeket egy merev rúd vagy szalag egyik oldalára forrasztanak így aztán csak egy meghatározott szögbe sugároznak.

LED fénycső7

Ez igen ritka jelenség, mert a hagyományos armatúrák foglalatai a legtöbb esetben úgy vannak gyártva, hogy a fénycső tüske kontaktjai betekert állapotban párhuzamos síkban legyenek az armatúra alapjával, viszont léteznek (igaz kis számban) olyan armatúrák amelyekben a fénycső kontaktjai betekert állapotban az alapra merőlegesek vagy azzal 45 fokos szöget zárnak be.

A probléma megoldására a LED fénycső gyártók bevezettek egy újítást, amit a termékleírásban általában fel is tüntetnek a feszültség, lumen CRI érték és egyéb paraméterek mellett. Az új paraméter a forgatható megnevezést kapta aminek az értéke Igen vagy Nem.

Forgatható LED fénycső7

A fenti ábrán egy nem forgatható és egy forgatható LED fénycsövet láthatunk.

Tehát ha egy új LED fénycső csomagolásán azt látjuk, hogy forgatható, nyugodtak lehetünk, hogy bármilyen típusú is az armatúránk, lehetőség van a fénycső forgatására a tüske kontaktok fix pozícióban tartása mellett.

Ha nem biztos abban, hogy az átalakítást biztonságosan és szakszerűen el tudja végezni akkor ne habozzon, bízza a munkát képesített villanyszerelőre. Megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember rövid idő alatt elvégzi az átalakítást.