T5, T8, T12 LED fénycsövek bekötése, kapcsolási rajzA LED fénycsövekről szóló előző cikkünkben általános információkat próbáltunk megosztani a hagyományos és az új LED csövek különbségeiről.

Most a LED fénycsövek bekötéséről hoztunk néhány kapcsolási rajzot.

LED fénycső bekötése egyoldali kábelezéssel. Fontos hogy ha ezt alkalmazzuk akkor, soha nem szabad a LED fénycsövet fordítva, tehát a két végét felcserélve behelyezni az armatúrába. Ezt a bekötést mi nem javasoljuk bár kétséget kizáróan ez a leggyorsabb, legegyszerűbb bekötési mód.

Ha például egy lakásfelújítás alkalmával az armatúrát átalakítjuk és csak egyoldali bekötést alkalmazunk, majd néhány nap múlva be szeretnénk üzemelni a LED fénycsövet akkor tudnunk kell melyik oldalon van betáplálási pont az armatúra csatlakozóinál és figyelnünk kell, hogy a LED fénycsőnek a megfelelő végét csatlakoztassuk ehhez a ponthoz, amennyiben a fénycső behelyezéskor véletlenül tévedünk és a fénycső másik végére adunk áramot, arra a végére ahol általában a Do not power this end felirat látható, akkor az eredmény egy lekapcsolt kismegszakító (automata biztosíték). Rosszabb esetben nem csak ennyi történik, hanem esetleg szikra vagy befüstölődött LED cső. Mivel a csövek ezen vége csak egy átkötést, söntöt tartalmaz (esetenként egy olvadóbiztosítékot) az rövidzárként működik ebben az esetben.

Természetesen ha egy filctollal, vagy öntapadós matricával vagy bármilyen más módon jelöljük, hogy az armatúra melyik vége van bekötve és az új csövön is feltüntették (általában jelölik, de nem minden cső esetében), hogy a cső melyik vége köthető az elektromos hálózatra és melyik nem, tehát ha minden jelölés megvan és odafigyelünk a cső armatúrába történő behelyezésekor, akkor nincs semmi gond, az új fényforrás tökéletesen fog működni, világítani.

Ha a fent felsorolt három dologból ez egyik nem így van, tehát nem jelöltük az armatúrát vagy nincs jelölés a fénycsövön esetleg megkeletkezzünk ezekről a cső behelyezésekor, vagy a csövet olyan személy helyezi be akinek nincs birtokában ez az információ, akkor adódhatnak problémák.

Az alábbi képen egy LED fénycső bekötése látható, egyoldali kábelezéssel.

LED fénycső bekötése egy oldalon

Az alábbi képen egy LED fénycső bekötése látható kétoldali kábelezéssel, az egyoldali bekötéshez képest előnye, hogy a fénycső cseréjének esetén nem kell odafigyelni, hogy a cső két vége hova kerüljön. Ez sem sokkal bonyolultabb mint az előző, de teljes biztonságot ad, nem kell jelölnünk az armatúra végeit, nincs szükség arra hogy a fénycsövön fel legyen tüntetve a betáplálási oldal és bárki cserélhet fénycsövet problémamentesen.

LED fénycső bekötése két oldalon

A következő lehetőség a LED fénycső bekötése kétoldali kábelezéssel és patronnal. A patron, csak a LED fénycsővel egyszerre vásárolt LED patron lehet, a hagyományos neoncső gyújtópatron nem megfelelő a LED fénycsövekhez.

Mi történik, ha a hagyományos fénycsövet LED fénycsőre cserélve gyújtópatront nem cseréljük? A LED fénycsövünk villogni fog. A hagyományos féncsőpatront (gyújtópatront) feszültség alá helyezve, a patronban lévő glimm lámpa által termelt hő hatására a szintén patronban található bi-metál érintkező zár a glimm kialszik egy darabig vezet, majd megszakít, aztán újra vezet és ez a ciklus tart amíg feszültség alatt van az áramkör (természetesen ez a ciklikus folyamat hagyományos cső esetén nem ismétlődik, mivel az ott alkalmazott bekötés esetén a cső begyújtása után a az feszültségosztót alkot így a glimmre jutó feszültség már nem elegendő ahhoz, hogy az a bi-metált újból felfűtse). Természetesen a fénycső gyújtópatron részletes leírása jóval hosszabb, de legyen itt most csak ennyi.

A LED fénycső-patronok általában csak egy átkötést, vagyis egy darabka vezetéket tartalmaznak. Ezeket azért kezdték gyártani, mert nem mindenki akarta átkábelezni a teljes armatúrát és a hagyományos patronok helyére, azok kiváltására egy egyszerű megoldás, egy átkötés.

Egyes gyártók ezeket a patronokat nem csak egy átkötéssel, hanem egy olvadóbiztosítékkal gyártják. Ha az új patron tartalmaz biztosítékot akkor van értelme a felhasználásának, mert egy plusz védelmet adhat abban az esetben ha a fénycső beépített tápegysége úgy hibásodna meg hogy rövidzárlatot okoz. Amennyiben viszont ez az új patron csak egy átkötést tartalmaz akkor nincs értelme a felhasználásának, mert csak egy fölösleges csatlakozópont lesz és ismerve a hagyományos fénycsövek armatúráinak patronfoglalatait, nagy eséllyel kontakthibás lehet.

Az alábbi képen egy LED fénycső bekötése látható, kétoldali kábelezéssel és LED patronnal.

LED fénycső bekötése két oldalon, patronnal

A LED fénycsövek működéséhez nincs szükség semmilyen tápegységre, közvetlenül a 230V-os hálózati feszültségről üzemeltethetőek.

A hagyományos fénycső armatúrákban található neoncső cseréje esetén sok esetben már nem beszerezhető csövek helyett LED fénycsövet kell vásárolnunk, viszont ez nem működtethető közvetlenül a régi bekötéssel ezért az armatúrában kis módosítást kell végrehajtani.

A bekötés azonos a T5, T8, illetve T12 csövek esetében is, mivel ez az azonosító csupán a tüskekontaktok távolságára és méretére vonatkozik. Az armatúrákban található ballaszttrafó (hivatalosan gyújtótrafónak nevezett eszköz) a neoncsövek működésének elengedhetetlen kelléke, de mint ahogy ezt már fentebb írtuk az új csöveknek erre nincs szükségük mivel közvetlenül a 230V hálózatra kell azokat kapcsolni mert saját beépített tápegységgel rendelkeznek, tehát a ballaszttrafót (gyujtótrafót) el kell távolítani, vagy kikötni, esetleg áthidalni.

Ahogy láthattuk a LED fénycsöveknek többféle bekötési módja lehetséges, de az csak tévhit, hogy bármelyik bekötési mód energiatakarékosabb lenne a másiknál. A bekötési mód, az armatúra kábelezése nem befolyásolja sem pozitív sem negatív irányba a fogyasztást.

Egy másik tévhit, hogy ha a LED fénycső jól van bekötve akkor nem zavarja a rádiót. A bekötés nem befolyásolja kisugárzott nagyfrekvenciás zavarjeleket, illetve egy jó bekötéssel nem lehet egy EMI filter kiváltani, vagy a belső tápegységet leárnyékolni.

A LED fénycsövek beépített tápegységei hasonlóak a többi LED fényforrás kisméretű kapcsolóüzemű tápegységéhez, ha olyan típust sikerült választanunk a vásárláskor aminek a tervezése, gyártása során nem fordítottak kellő figyelmet a zavarjelek kiküszöbölésére akkor csak nagyon körülményes módszerrel fogjuk tudni kiszűrni a zavarjeleket. Szerencsére az utóbbi időben a legolcsóbb keleti névtelen termékek kivételével szinte minden típusnál odafigyelnek erre a problémára, legalábbis a gyártók ezt állítják.