Mozgásérzékelő bekötése

A mozgásérzékelők manapság már nem számítanak ritkaságnak és már nem csak a gazdagok kiváltságai. Szinte nincs már udvar vagy kert ahol ne várná legalább egy ilyen eszköz, hogy valaki megmozduljon.

Mozgásérzékelő

Mozgásérzékelő

A mozgásérzékelők több formai kiviteleben készülnek és a burkolatuk színe is különbözhet de működésük felhasználói szemmel tekintve nem különbözik jelentősen. Mindegy hogy infra-, vagy mikrohullámú érzékelőről is van szó, a lényegen nem változtat, azért szerelték fel, hogy ha valaki a „látósugarába” kerül akkor bekapcsoljon egy fényforrást.

Gyakran használnak mozgásérzékelőkkel egybekapcsolt lámpákat olyan helyeken ahol csak átmeneti forgalom van és nincs szükség arra, hogy állandó fény legyen. A mozgásérzékelő az egyik legjobb energiakímélő eszköz, amikor nincs jelen senki, amikor nincs mozgó személy a hatósugarában akkor a beállított idő után kikapcsolja a fényforrást ezzel energiát takarít meg és az adott fogyasztó élettartamára is pozitívan hat.

Ez a gyakran alkalmazott eszköz egyszerűen beköthető, de lássuk milyen módon, milyen elektronikai kötési változatokban alkalmazható.

Az első képen a legegyszerűbb bekötés látható.

Mozgásérzékelő egyszerű bekötése

1. ábra – Mozgásérzékelő egyszerű bekötéseAz ábrán jól láthat, hogy az áramkör nem tartalmaz semmi kiegészítő egységet, csupán a mozgásérzékelőt és egy fényforrást. Ez a lehető legegyszerűbb bekötés.

A mozgásérzékelő felszerelése és megfelelő pozicionálása után az adott típustól függően beállíthat az érzékelés intenzitása, a környezeti fény amely befolyással van az érzékelő aktív állapotára és a késleltetés amennyi ideig az utolsó érzékeléstől számítva bekapcsolva tartja a rákapcsolt fényforrást.

Egyszerű bekötés egyetlen fényforrással, azonban van, hogy nem csak egy lámpát szeretnénk üzemeltetni egyetlen mozgásérzékelőről. Vannak esetek amikor egy ajtó mellett, annak mindkét oldalára felhelyeztek egy-egy lámpát, vagy amikor egy járda mellett ennél több akár három fényforrás egyidejű működtetésére szeretnénk használni a mozgásérzékelőt. Amennyiben a fényforrások össz-fogyasztása nem haladja meg a mozgásrézékelő terhelhetőségét akkor szabadon alkalmazható három, öt vagy akár ennél is több lámpa vagy fényforrás vezérlésére.

A következő, vagyis a 2. ábrán látható bekötés több fényforrás vezérlését mutatja be.

Mozgásérzékelő bekötése több fényforrásra

2. ábra – Mozgásérzékelő bekötése több fényforrás egyidejű működtetésére.A fenti ábra azt mutatja, hogy kell bekötni egy mozgásérzékelőt, ha egyszerre több fényforrás egyidejű működtetésére szeretnénk használni.

Párhuzamos bekötés. A fényforrásokat egymáshoz képest párhuzamos kötésben kell elhelyezni, így mozgás érzékelése esetén minden a mozgásérzékelőre kapcsolt lámpa egyszerre bekapcsol.

Van olyan eset, hogy bizonyos zavaró tényezők miatt időnként szeretnénk a mozgásérzékelővel felszerelt fényforrást teljesen kikapcsolni, hogy mozgásra se aktiválódjon, ne kapcsoljon be.

Néhány napra vagy hétre elutazunk otthonról és nem szeretnénk ha ezalatt az idő alatt a mozgásérzékelős lámpánk néha bekapcsolna, vagy olyan pozícióban tudtuk csak elhelyezni a mozgásérzékelőt, hogy az utcán a lakás előtt elhaladó forgalom néha bekapcsolja, aktiválja azt és szeretnénk éjszakára teljesen pihenőre tenni a lámpát, akkor egy kapcsoló közbeiktatása a legjobb megoldás.

A következő ábra egy kapcsoló beiktatását mutatja.

Mozgásérzékelő bekötése kapcsolóval

3. ábra – Mozgásérzékelő bekötése kapcsolóval.A képen látható K1 jelölésű kapcsoló zárt állapotában a mozgásérzékelő normál működését teszi lehetővé, vagyis mozgásra az bekapcsolja a fényforrást, ha viszont kikapcsoljuk akkor mozgásra sem aktiválódik, mivel áramtalanított (vagyis feszültségmentes) állapotban van.

Ennek a bekötésnek akkor is nagy hasznát vehetjük, ha a mozgásérzékelőnk új típusú, úgynevezett kézi felülírási funkcióval van ellátva.

Mi az a kézi felülírási funkció?
Egy olyan logikai megoldás amelyet a tervezők kényelmi szempontból terveztek és építettek a mozgásérzékelőkbe, azonban ennek úgy tűnik több hátránya van mint előnye. De lássuk pontosan mit is csinál, vagy tesz lehetővé ez a funkció.

Van olyan eset, hogy a terasz lámpáját mozgásérzékelővel szereltük, vagy szereltettük. Ez jó megoldásnak tűnt az adott pillanatban, azonban a használat során kiderült, hogy a teraszon üldögélve (például egy nyáresti beszélgetés alkalmával) sokszor kell megmozdulni, ha állandó fényt szeretnénk. Erre nem csak mi de a gyártók is rádöbbentek és kialakítottak egy olyan lehetőséget, (ez a kézi felülírási funkció) hogy a kapcsolóval felszerelt mozgásérzékelőknél bekapcsolt állapotban egy rövid ki-, majd visszakapcsolással kiiktathatjuk a mozgásérzékelő működését és állandó módba válthatjuk azt.

Jónak tűnik a megoldás, azonban sokszor gyenge áramingadozások alkalmával ez a funkció magától is aktiválódhat és a mozgásérzékelőre kapcsolt fényforrás folyamatosan világít. Ilyenkor ki kell kapcsolni azt és körülbelül fél perc kikapcsolás után újra visszaáll normál működésbe, azonban ennek alapfeltétele egy kapcsoló sorba-kötve az adott mozgásérzékelővel.

Természetesen nem minden mozgásérzékelőt gyártanak ezzel a „különleges funkcióval”, de ha mi mégis szeretnénk folyamatos fényt és a mozgásérzékelő ideiglenes kiiktatását akkor egy második (más pontokra csatlakoztatott) kapcsolóval akár az is megvalósítható.

A következő ábra két kapcsolót tartalmaz, a K1 a teljes kikapcsolást, míg a K2 a mozgásérzékelő kiiktatását, vagyis állandó bekapcsolt állapotba történő váltást tesz lehetővé.

Mozgásérzékelő kiiktatása, állandó fény

4. ábra – Mozgásérzékelő kiiktatása, állandó fény.A fenti ábrán látható két kapcsoló egymástól független működésű, ennek tekintetében a K1 akár el is hagyható.

A K2 kapcsoló zárt (bekapcsolt) állapotban, a lámpa állandó bekapcsolását jelenti. Ezzel a bekötéssel elérhetjük azt, hogy ha szükséges a mozgásérzékelő ki-, be kapcsolja a fényforrást az elhaladó forgalom (mozgás) függvényébe, vagy ha állandó fényre van szükség akkor a kapcsoló zárásával kiiktatjuk a mozgásérzékelő működését és állandó fényt kapunk.

Eddigi ábrákon egyetlen mozgásérzékelővel megvalósítható kapcsolásokat láthattunk, azonban vannak olyan esetek amikor nem elegendő egyetlen érzékelő használata.

Hosszabb autóbejárók esetén, vagy olyan kanyaros kerti utaknál ahol az szeretnék hogy akár két irányból érkező mozgásra is felkapcsoljon a fényforrásunk, alkalmazhatunk összekapcsolt mozgásérzékelőket.

A következő, vagyis jelen cikkünk utolsó ábrája egy ilyen kötést mutat, ahol egyetlen fényforrást két mozgásérzékelő vezérel.

Két mozgásérzékelő párhuzamos kapcsolása

5. ábra – Két mozgásérzékelő párhuzamos kapcsolása.A fenti ábra két mozgásárkézelő párhuzamos bekötését mutatja, ezzel a kapcsolással elérhetjük, hogy egy hosszabb járdaszakasz két végére elhelyezzett mozgásérzékelők ugyanazt a lámpát (vagy lámpákat) kapcsolják.

A mozgásérzékelők párhuzamos kapcsolásával nem csak hosszabb szakaszok világítási kapcsolását valósíthatjuk meg, de elérhetjük azt hogy két egymásnak háttal fordított érzékelő ugyanazt a lámpát kapcsolja így teljes 360° mozgásterületet fedhetünk le ezzel a módszerrel, vagy kanyargós sikátoros útvonalon is megvalósíthatjuk, hogy több egymáshoz képest takarásban lévő felületet „figyeljünk”.

A fenti kapcsolások bár egyszerűnek tűnnek, csak szakképzett, a megfelelő tudás és képzettség birtokában lévő személyeknek ajánlott azok megvalósítása. Az elektromos áram nem játék, minden esetben bízza szakemberre elektromos készülékeinek bekötését, javítását.