Meleg fehér vagy hideg fehér fény

Az adott felhasználási területtől, a helyiség hangulatától és funkcionalitásától függően minden esetben más a megfelelő színhőmérséklet.

A mesterséges világítás előállítására régebben tüzet használtak, aztán az elektromos áram megjelenését követően, ívlámpákat, majd grafitszálas később volfrám, halogén izzókat. A korai időkben nem volt lehetőség megválasztani a fény színhőmérsékletét így a gyertya lángját követően a kezdetleges fényforrások szinte kivétel nélkül meleg-, illetve extra meleg fehér fényt sugároztak.

A világítóeszközök fejlődésével megjelentek a gáztöltetű fénycsövek, majd azok kisebb változatai a kompakt fénycsövek és mindkét változat esetében már hideg fehér fény volt a jellemző. Ezen fénycsövek belsejében UV fény jön létre, amelyet az üvegfal belsejére felhordott fénykonvertáló-, úgynevezett fluoreszcens anyag alakít át látható fénnyé.

A fénycsövek megjelenésétől kezdve elkezdett terjedni a „hideg fény” megnevezés, amelyet sokan azonosítottak a fényforrás működési hőmérsékletével.

Tárgyaló, hideg fehér fénnyel

Tárgyaló, hideg fehér fénnyel

A hagyományos „incandescens” fényforrások meleg fehér fénye után egy erős váltás volt a gáztöltetű fényforrások hideg fehér fénye és míg egyesek számára zavaró volt ez a színhőmérséklet, addig mások valóságos csodálóivá váltak és ahol csak tehették ilyen, akkor új típusúnak számító fényforrásokat kezdtek el használni.

A fényforrások fejlődével elértünk abba a korba amikor már rendelkezésre állnak meleg-, természetes-, valamint hideg fehér fényű fényforrások is, azonban azt, hogy milyen színhőmérsékletű fényforrást válasszunk, néha hosszas töprengés után sem tudjuk egyértelműen eldönteni.

Manapság mindhárom színhőmérséklet beszerezhető, sőt vannak olyan fényforrások amelyek képesek a színhőmérséklet váltásra is, azonban pénztárca kímélő okokból néha mégis el kell dönteni, hogy meleg-, napfény-, vagy hideg fehér fényű fényforrásra essen a választás.

A leggyakoribb választás talán a 4000-4500 Kelvin közeli változatokra esik, ezeket neveik természetes-, neutrális-, napfény fehér fényű lámpáknak, ám nem mindenki kedveli ezt a változatot és a két ellentétes, a meleg fehér és a hideg fehér fényű lámpák nagy vetélytársai egymásnak.

A (sokszor szélsőséges színhőmérsékletnek nevezett) meleg-, és hideg fehér fényforrásokat gyakran használják ugyanazon lakáson belül úgynevezett ellentétes helyiségekben. A hideg fehér fény gyakori a fürdőszobákban, míg a meleg fehér a nappali, konyha hálószoba fényeként kerül alkalmazásra.

Meleg fehér fényforássok

Fali dekorfény - meleg fehér fényforássok

A hideg és meleg fehér izzók különféle helyekre történő besorolása annak az oka, hogy milyen érzelmeket generálnak. A hideg fehér fényt kékes-fehérnek is nevezik, amely tiszta érzetet eredményez, valamint segít a koncentrációban. A meleg fehér fényforrások, sárgás fényt bocsátanak ki, lágy és pihentető melegséget eredményeznek.

Étterem, hideg fehér fénnyel

Modern étterem hideg fehér fénnyel

A hideg fehér fényforrás tökéletes választás lehet például fürdőszobákhoz, kereskedelmi létesítményekhez irodákhoz mert erős fényérzetet ad. A meleg fehér izzó tökéletesen alkalmazható háztartási helyiségekben, amelyekben nyugtató és otthonos környezetet kívánnak létrehozni. A meleg fehér és extra meleg fehér (1800-2200 Kelvin) fényű fényforrások gyakoriak az olyan szórakozóhelyeken mint a sörözők, de nem biztos hogy jó választás egy modern molekuláris gasztronómiai élményeket nyújtó futurisztikus étteremben.

Ahhoz, hogy megérthessük, mi a hideg és meleg fehér fény közötti különbség nézzünk meg egy Kelvin skálát. Láthatjuk, hogy a fényforrás színhőmérséklete nem azt mutatja, hogy érintésre meleg vagy hideg lesz az izzó hőmérséklete, hanem azt, hogy mennyire intenzív vagy lágy lesz a színe. Az alábbiakban egy diagram látható, amely részletesebben bemutatja a kelvin skálát.

A kelvin skálán 1000k - 10 000k között vannak feltüntetve különböző fénysugárzók, ahol a legalacsonyabb érték a legmelegebb, a legmagasabb pedig a leghidegebb.

Színhőmérséklet spektrum

Színhőmérsékletek a Kelvin skálán

A LED fényforrások térhódítása előtt az izzólámpák uralták a villanykörték piacát. Hosszú uralkodásuk ellenére korlátozottak voltak a kibocsátható színhőmérséklet szempontjából. A LED lámpák azonban másképp működnek, mint a hagyományos izzók. A hagyományos izzók villamos energiát vezetnek át egy huzalon, amely felforrósodik és fényt sugároz, a LED fényforrások fényelőállító technológiája teljesen más és ebből adódóan egyszerűen előállítható szinte bármilyen színhőmérsékletű változat.

Hogyan dönthetjük el, hogy milyen színhőmérsékletre van szükség?

A LED fényforrásokat kiválasztásakor a vásárlók nagy százaléka még mind a mai napig a meleg fehéret részesíti előnyben, mivel ezek megfelelnek a hagyományos izzók és halogének sárgás fényének.

Kereskedelmi létesítményekben, boltokban inkább a hideg fehér fényű sugárzókat használnak, hogy világosabb légkört hozzanak létre a vásárlók számára. A hideg fehér fény a hűtőszekrények, polcok gyakori fényforrása, de óvatosan kell megválasztani, mert egy rusztikus, vintage termékekkel teli polcon egy sárgás-fehér fény, hogy sokkal hangulatosabb, kellemesebb hatást eredményez.

Étterem, hideg fehér fénnyel

Étterem hideg fehér fénnyel - színes környezet

Természetesen vannak olyan esetek amikor nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott helyiségbe milyen fényforrások illenek. Ezekre az esetekre fejlesztették ki a változtatható, illetve a váltható színhőmérsékletű fényforrásokat. Olyan helyzetek is vannak amikor fővilágításnak egyértelműen a hideg vagy természetes fehér fény a legmegfelelőbb, de dekorációs fénynek, például polcok megvilágító fényforrásainak egy melegebb árnyalat a megfelelő választás, illetve ugyanez fordítva is érvényes.

Láthatjuk tehát, arra a kérdésre, hogy:

Meleg vagy hideg fehér fény a megfelelő?

A választ nem lehet egyértelműen megadni, mivel ez egy soktényezős szubjektív dolog, nincs rá egyszerű, egyértelmű válasz.