LED szalag üzemeltetése akkumulátorról

Ha felmerül a kérdés, hogy lehet-e LED szalagot akkumulátorról üzemeltetni akkor a válasz nem csak egyszerűen fekete vagy fehér, bár ha jobban belegondolunk akkor a válasz az hogy az elején fehér színű LED szalag esetén fehér, de ha a LED szalagunkat feszültségstabilizátor nélkül üzemeltetjük akkumulátorról akkor a válasz lehet, hogy nagyon hamar fekete.

Akkumulator - LED fényforrás

Na de, hogy leegyszerűsítsük ezt a választ azt kell, hogy mondjuk, hogy lehet de nem közvetlenül. Ez egy sokszor felmerülő probléma, hogy a 12V táplálást igénylő LED szalagot az autó, robogó vagy más jármű akkumulátoráról üzemeltetve annak élettartama bizonyos esetekben nagyon lecsökken.


Mi okozza ezt az idő előtti meghibásodást és milyen megoldások léteznek, hogy a szalagok akkumulátoros táplálása ne legyen káros? A 12V-os LED szalagok tulajdonságai alapvetően, hogy stabil 12V-os feszültséghez lettek méretezve, ezt azt jelenti, hogy a megadott feszültségértékhez lettek kiszámolva azok a korlátozó ellenállások amik a LED chipek (általában minden harmadik chip) mellett a szalagra a gyártás során fel lettek helyezve.


Mi akkor a probléma a 12V-os akkumulátorokkal. A válasz az, hogy semmi probléma nincs velük, de azt tudnunk kell, hogy a névlegesen 12V-os akkumulátor kapcsain feltöltött állapotban 12,6V-ot mérhetünk, töltés közben pedig 13,8-14,4V (illetve a modern Start-Stop rendszerű autókban akár még ennél az értéknél kicsit magasabbat is).

Akkumulator - LED táplálás

Tehát a LED chipek nyitófeszültsége a színűk függvényében különbözik és minden színhez, pontosabban minden színhez és chip típushoz tartozik egy ajánlott áramfelvételi érték és egy nyitófeszültség amihez még társul a tápfeszültség és ezek ismeretében kerül kiszámításra a megfelelő értékű korlátozó ellenállás amit a gyártó a chipek mellé szerel a szalag gyártásakor. Tehát a szalagoknak a megadott fix feszültségre van szükségük a hosszú élettartamú problémamentes működéshez.


Ez a többlet feszültség túl nagy áramot eredményez a LED szalag esetében ami a chipek korai öregedéséhez vezet. A LED szalag beüzemelése után eleinte többlet fényerőt tapasztalhatunk, ami jónak tűnhet, pedig nem az mert a használat során a chipek károsodnak a károsodásból adódóan nagyon hamar elvesztik a fényerejüket, és tönkremennek. Sokszor felmerül a kérdés, hogy ezt a chipekre jutó többletáramot lehet-e kompenzálni a LED szalag hosszával? Tehát, hogy ha hosszabb szalag kerül felszerelésre akkor ezt a többletáramot fel tudja használni a szalag úgy hogy az élettartama ne csökkenjen? A válasz egyértelműen: Nem! A LED szalag hossza nem befolyásolja a chipekre jutó feszültséget és áramot.

dc-dc konverter

Létezik megoldás a LED szalagok akkumulátoról történő táplálására, egy feszültségstabilizátor vagy DC-DC konverter. A stabilizátort egyszerűen a tápforrás, jelen esetben akkumulátor és a szalag közé kell beiktatni a hosszú élettartam megőrzése érdekében.


Fontos megjegyezni, hogy a különböző típusú LED chipek nem egyformán reagálnak a magasabb feszültségű üzemeltetésre, ezért tapasztalhatjuk azt, hogy bizonyos esetekben az alacsony fényerejű LED-ek jobban bírják a túlfeszültséget, de a megfelelő üzemeltetés érdekében ezeket is fix 12V feszültséggel kell táplálni viszont tudnunk kell, hogy az autókhoz gyártott 12 voltos LED fényforrások pl. R10W, P21W, Szofita (Sofita) előtét ellenállásai úgy lettek meghatározva, hogy azok elviseljék az esetenkénti 14,4V töltőfeszültséget is.