LED reflektorok

Habár már jó tíz éve szinte minden nap találkozhatunk LED fényforrásokkal, mégis egy új termék vásárlását sokszor hosszas töprengés előzi meg, még akkor is ha nem egy különleges termékcsaládba tartozó darabról van szó.

A kültéri reflektorok praktikusak és a maguk nemében olcsó termékek főleg ha figyelembe vesszük elődeik árát és élettartamát. Köszönhetően relatív kis méretüknek, szerelésük, illetve rögzítésük könnyen és gyorsan kivitelezhető. A lámpatestek burkolatát tekintve szinte minden típus IP65 védettségi besorolással készül, amelynek köszönhetően kültéri alkalmazásuk problémamentes, hiszen a burkolat meggátolja a víz elektronikai alkatrészekhez történő bejutását.

Reflektorok vásárlását sokszor megelőzi egy áruházi látogatás, amikor is szemügyre vesszük a teljesítménysorrendbe kihelyezett termékeket és nem egyszer azon töprengünk, hogy vajon a kiválasztott példány fényteljesítménye elegendő lesz majd az üzemhelyén, legyen a feladata akár az udvari autóbejáró megvilágítása akár homlokzati dekorációsfény szolgáltatása.

SMD LED reflektor, COB LED reflektor

SMD LED vagy COB LED reflektor?

Első ránézésre, a burkolat színe után a technológiából adódó különbség a legszembetűnőbb, aminek köszönhetően meg is születik bennünk az első kérdés. SMD vagy COB? Melyiket válasszam? A COB LED-ekkel készült reflektorok voltak az első-generációs LED fényvetők ezért ezeket a fényvetőket érzelmi alapon általában hátrébb soroljuk.

A COB LED-eknek is megvannak az előnyei ugyanúgy mint SMD társaiknak, ezekről részletesen írtunk a LED chip típusokat bemutató cikkünkben.

Választhatjuk bármelyiket, de ne csak a wattban megadott teljesítményre figyeljünk, mert a különböző gyártók termékei különböző energiahatékonyságúak lehetnek, tehát találhatunk olyan terméket amely azonos fogyasztás mellett akár kétszer annyi fényáram előállítására is alkalmas.

Több kisebb vagy egy nagyobb teljesítményű a jobb választás?

Fontos, hogy jól válasszuk meg a lámpa fényáramát, mert ha a szükségesnél kisebb teljesítményűt vásárolunk akkor nem lesz elegendő fény az adott helyen, ha pedig túlméretezzük akkor fölösleges fogyasztás és vakító fényáram lesz az eredmény.

Több kisebb vagy egy nagyobb reflektor

Több kisebb vagy egy nagyobb reflektor?

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mi az ideális teljesítmény akkor próbáljunk meg az aktuális lámpához viszonyítani, már ha van ilyen, hiszen egy új építésű lakás esetén, vagy egy frissen vásárolt kertes-ház udvarán ahol nincs semmilyen fényforrás felszerelve, hiába fogunk a sötétben toporogni, bizony nem lesz aktuális fényforrásunk.

Amennyiben nincs viszonyítási alapunk, hogy hozzávetőlegesen milyen fényforrást válasszunk akkor ajánlott megkérdezni egy villanyszerelőt akinek már valószínűleg van gyakorlati tapasztalata a fényforrások teljesítményével kapcsolatban és segítséget tud majd nyújtani a megfelelő fényáramú lámpa kiválasztásában.

Ha nincs villanyszerelő ismerősünk és éppen nem találunk szakembert aki segíthetne akkor mégiscsak magunk kell kiválasszuk azt. Ilyen esetben gondoljuk át, hogy milyen területet szeretnénk megvilágítani és ennek függvényében hány helyre tudunk fényforrást felhelyezni és inkább válasszunk több kisebb teljesítményű lámpát egy nagy helyett. Ha egy autóbejárót vagy egy járdát szeretnénk megvilágítani akkor mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az ideális pozíció és ebből adódóan az ideális irányú fénynyaláb az amikor a lámpa fentről lefele közel merőlegesen sugározza a fényt.

Oldalfali reflektor fénye

Az oldalfali beállítás nem mindíg előnyös

Laikusok gyakran esnek abba a hibába, hogy a szerelési költség csökkentése érdekében egy nagyobb teljesítményű lámpát szeretnének felszereltetni két kisebb teljesítményű helyett, mondván, hogy az majd az adott járdát vagy útszakaszt, azzal közel bárhuzamos síkba állítva szépen bevilágítja. Az előbbi elhelyezési mód az egyik legrosszabb választás, habár fényáram tekintetében tényleg megfelelő megvilágítást kaphatunk de nem lesz kellemes majd az autóval úgy beállni egy garázs elé, vagy gyalog eljutni az ajtóig úgy, hogy közben kezünkkel a lámpa fényét kell majd takarjuk.

A projektoros fényforrásokat, tehát a fényvetőket ajánlott úgy elhelyezni, hogy az a környezetet világítsa és ne közvetlenül az arcunkba árassza a fényét. Több, kisebb teljesítményű fényforrással főleg ha azokat megfelelően pozicionáljuk akkor homogénebb megvilágítást érhetünk el amely kellemesebb mint egy oldalirányú szúrófény.

Reflektorok sugárzási szöge

A reflektorok kiválasztásakor egyik fontos technikai adat amire érdemes odafigyelni az a sugárzási szög. Alapvetően kétféle sugárzási szögű reflektort találhatunk a boltok polcain. Az egyik a szűkebb 60 sugárzási szögű a másik a nyitottabb szögű 120 (100-120) sugárzási szögű fényforrás.

A kisebb nyitási szögű fényforrások tehát a 60 reflektorok közel kétszer olyan magas elhelyezést igényelnek mint a nagyobb sugárzási szöggel rendelkező társaik. Amennyiben nem szeretnék, vagy nincs lehetőségünk a reflektort vagy reflektorokat magasabban elhelyezni akkor válasszuk a nagyobb, szélesebb sugárzási szögű változatot.

Reflektorok sugárzási szöge

A kisebb sugárzási szög magasabb elhelyezést igényel

A kültéri fényforrásoknál nem fontos a CRI-, tehát színvisszaadási érték, ezért erre nem szükséges nagy hangsúlyt fektetni, valamint egy másik érték a Flicker-index, azaz a villogásmentesség sem túlzottan fontos, mivel a kültéri lámpatestek alatt nem tartózkodunk órákat, ezáltal nem zavaró ha esetlegesen nem villogásmentes az adott fényforrás.

Reflektorok színhőmérséklete

Színhőmérséklet tekintetében a kültéri lámpatestek, tehát jelen esetben a reflektorok is általában elérhetőek mindhárom jól ismert változatban, tehát kapható meleg-fehér, természetes fehér és hideg fehér is. Természetesen nem minden gyártó forgalmazza mindhármat, de ha elég kitartóak vagyunk akkor viszonylag hamar rábukkanhatunk arra a termékcsaládra amelyből kedvünkre válogathatunk.

A leggyakoribb választás általában a hideg fehér fényű fényforrásokra esik, ezek a 6000-6400K színhőmérsékletűek. A hideg fehér fényű reflektorok a leggyakrabban vásárolt fényforrások, mivel ilyenek voltak az első-generációs LED-es fényforrások és ezek adják a legnagyobb fényérzetet. A hideg fehér fényű lámpák, azonos fényáramú társaiknál nagyobb fényérzetet adnak, tehát erősebbnek érezzük a fényüket.

Színhőmérséklet tekintetében, sorban a második helyen találjuk a természetes fehér fényű fényvetőket a maguk 4000-4500K színhőmérsékletével. Itt meg kell jegyezni, hogy van olyan gyártó aki csak természetes fehér fényű fényforrásokat forgalmaz.

A meleg fehér fényű, vagyis a 3000K színhőmérsékletű fényforrásokat kedvelik a legkevesebben. Habár ez hasonlít legjobban a hagyományos izzószálas fényforrásokhoz, mégis kevés ennek a színhőmérsékletnek a kedvelője, főleg kültéri világítás esetén. A meleg fehér fényű reflektorokat, sárgásfehér fényük miatt kevés kivételtől eltekintve, általában homlokzati dekorációs fény előállítására alkalmazzák.

A LED reflektorok nem csak kültéri fényforrásként használhatóak, gyakori eset, hogy beltérben, csarnokok és különböző üzemek fényforrásaként kerülnek felszerelésre, de az sem ritka, hogy lakásfelújítás alkalmával állványra szerelve szolgáltatják a fényt a felújítást végző szakemberek számára. Reflektor állvány használatával egyszerűen, akár két fényforrást is mozgathatunk, illetve pozícióba állíthatunk.

Amennyiben az önmagában is energiatakarékos lámpákat még energiatakarékosabbá szeretnénk tenni, akkor bármelyik gyártó termékét kiegészíthetjük mozgásérzékelővel. Külső mozgásérzékelő használatával akár több fényforrást egyszerre is vezérelhetünk, míg ha olyan terméket választunk amely már rendelkezik hozzáépített, vagy ha úgy tettszik beépített mozgásérzékelőt tartalmaz akkor az egyes fényforrások közelébe érve azok egyenként kapcsolnak be majd ki, a beállított idő letelte után.

Mindkét lehetőségnek megvan a maga előnye, a felhasználón múlik, hogy melyik lehetőséggel él.

Legyen a reflektorunk beépített mozgásérzékelős vagy mozgásérzékelő nélküli változat, ha úgy döntünk, hogy szükséges a fény automatikus felkapcsolása és mozgásérzékelőt használunk akkor fontos hogy ismerjük ezeknek a kiegészítő kapcsolóknak a tulajdonságait.

Mozgásérzékelős reflektor

Reflektorok beépített mozgásérzékelővel

A mozgásérzékelők fő tulajdonsága, hogy mozgás érzékelésekor bekapcsolnak és áteresztik az elektromos áramot ezáltal a rájuk kapcsolt fényforrás világítani kezd, tehát egyszerűen fogalmazva mozgás érzékelésekor bekapcsolják az adott lámpát vagy lámpákat.

A mozgásérzékelők, általában tartalmaznak kettő vagy három szabályzót, amelyek segítségével beállítható a szenzor néhány tulajdonsága. Ezek lehetnek az érzékenység, alkonykapcsoló, időzítő. Az érzékenység beállítására nem minden termékváltozatnál van lehetőség. A mozgásérzékelők továbbá tartalmaznak egy alkonykapcsolót amely szintén szabályozható, tehát ezzel beállítható, hogy milyen minimális fényerő esetén kapcsoljon be az eszköz. A harmadik szabályzóval beállítható, hogy mozgás érzékelése után mennyi ideig legyen aktív az eszköz, tehát mennyi ideig világítson a rákapcsolt fényforrás.

Mozgásérzékelős reflektor manuális felülírási funkcióval.

Az utóbbi időben több olyan mozgásérzékelő, illetve mozgásérzékelővel egybeépített fényforrás került forgalomba amelynek a csomagolásán vagy a technikai leírásában megtalálható a „manual override function” felirat, amely a magyar nyelvű leírásban „manuális felülírási funkció”-ként említenek.

Reflektor manuális felülírási funkcióval

Mozgásérzékelős reflektor manuális felülírási funkcióval

Ez a furcsa megnevezésű lehetőség sok reflektor tulajdonost viccelt már meg, mivel nem tudták pontosan hogy működik, ezáltal hibásnak vélték azt. Azok a mozgásérzékelős reflektorok amelyek ezzel a funkcióval vannak ellátva, bekapcsolhatók folyamatos üzemre, mindösszesen egyetlen megszakító kapcsolóra van szükség.

Ha a manuális felülírási funkcióval ellátott mozgásérzékelős reflektort olyan helyre szereljük ahol megszakító kapcsolóval sorban van kötve akkor használhatjuk azt folyamatos üzemre is. A manuális felülírási funkció használata egyszerű, a kapcsoló használatával kapcsoljuk fel a fényforrást, majd kapcsoljuk ki és néhány másodpercen belül újra kapcsoljuk be, ezzel az egyszerű művelettel átmenetileg kiiktatjuk a mozgásérzékelőt, vagyis annak világítási idejét végtelenre állítjuk így folyamatos fényt kapunk és a reflektor nem fog kikapcsolni akkor sem ha hosszú ideig nem érzékel mozgást.

Ha a világítótestet vagyis a mozgásérzékelőt újra vissza szeretnénk állítani alapértelmezett működési állapotába, tehát hogy csak mozgásra kapcsoljon be és a beállított idő után kapcsoljon ki akkor azt szintén a megszakító kapcsoló segítségével megtehetjük. Szakítsuk meg az áramot, tehát kacsoljuk ki a lámpát és hagyjuk kikapcsolt állapotban legalább egy percig (ez az idő gyártónként és típusonként is eltérhet), majd kapcsoljuk vissza.

Mit tegyek ha a mozgásérzékelős reflektor állandóan világít?

Hogy mi a teendő abban az esetben ha a mozgásérzékelős reflektor nem kapcsol ki, ha állandóan világít? Elsőre valószínűleg a többség valamilyen meghibásodásra gondol, ami természetesen nem kizárt, hiszen Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat el is romlik, na de ne legyünk ennyire pesszimisták, lehet, hogy a lámpa nem hibás csak a mozgásérzékelője megviccel minket.

A mozgásérzékelős reflektor állandóan világít

Ha a mozgásérzékelős reflektor állandóan világít, még nem biztos, hogy meghibásodott

Először is vizsgáljuk meg közelebbről a reflektor mozgásérzékelőjének a beállításait. Tekerjük a TIME vagyis az időzítő szabályzóját a legalacsonyabb állásba, mivel lehet, hogy csak az időzítéssel volt gond és igazából a reflektor nem is világít állandóan, csak nagyon hosszú ideig.

Most ha várunk egy kicsit már lehet, észlelni fogjuk, hogy a lámpa kikapcsol, de ha nem akkor sem kell elkeseredni, még mindig lehet, hogy jó az eszköz.

Kapcsoljuk ki reflektort a fali megszakítókapcsolóval. Abban az esetben ha a lámpát közvetlenül, megszakító kapcsoló nélkül szerelték fel, akkor keressük meg a biztosíték dobozban azt a kismegszakítót amelyik felel az adott lámpa áramellátásáért és kapcsoljuk le. Várjunk legalább öt percet. Lehet, hogy kevesebb idő is elég de mivel a lámpa dokumentációja már valószínűleg nincs meg, ezért nem tudjuk leellenőrizni, hogy a fentebb már említett manuális felülírási funkcióval rendelkezik-e a lámpánk mozgásérzékelője vagy sem és abban az esetben ha igen akkor mennyi idő szükséges, hogy visszaálljon alapállapotba, tehát hagyjuk a lámpát kikapcsolt állapotban és várjuk. Ha letelt az öt perc kapcsoljuk vissza a kismegszakítót vagy a fali kapcsolót. A mozgásérzékelők többsége ilyenkor, tehát feszültség alá helyezéskor egyből bekapcsol, mozgástól függetlenül, tehát most ahogy visszakapcsoltuk az áramellátást a reflektorunk valószínűleg világítani fog. Figyeljünk oda, hogy ne legyen mozgó tárgy a lámpa szenzora előtt (ne legyenek mozgó kisállatok, elhaladó autók, szélfútta bokrok).

Munkalámpák

A reflektorok egy másik változata a munkalámpák családja. Hálózati reflektorokat használhatunk munkalápaként, ha azokat állványra szereljük, de fém burkolatú lámpatestről lévén szó, fontos megjegyezni, hogy a védőföldelő vezetéket minden esetben be kell kötni, valamint elektromos hosszabbító használatakor is fontos, hogy az is védőföldeléssel ellátott legyen.

Akkumulátoros reflektorok, munkalámpák

Akkumulátoros reflektorok, munkalámpák

Munkalámpákat nem csak kiegészítők vásárlásával hozhatunk létre, hiszen több gyártó is forgalmaz, általában 10-30 watt közötti reflektorokat gyárilag szerelt markolatos csővázzal.

A munkalámpák táplálási szempontból két csoportba sorolhatók, az egyik a közvetlen hálózati táplálásúak, ezeket előszeretettel használják lakásfelújítások alkalmával. A munkalámpák egy kisebb családja a telepes áramellátású változatok, amelyek sokkal biztonságosabbak hálózatról táplált társaiknál.

A telepes táplálású reflektorok, vagy ha úgy tetszik akkumulátoros munkalámpák kisfeszültségről üzemelnek így áramütést nem okoznak még egy esetleges meghibásodás esetén sem, további előnyük, hogy használatukhoz nem szükséges hálózati elektromos áram hosszabbító vezeték, mivel belső celláik szolgálnak tápforrásként a fényforrásaiknak. Természetesen az akkumulátoros üzemnek hátránya is van, mivel az akkumulátorban tárolt elektromos áram nem kifogyhatatlan ezért amikor lemerül azt fel kell tölteni, hogy újra működhessen.

Napelemes reflektorok.

Vannak olyan helyek ahol szükségessé válhat egy vagy akár több reflektor üzembe helyezése, de az adott területen nincs elektromos áram. Ezekre az esetekre fejlesztették ki a napelemes reflektorokat. A napelemes reflektorok a fényforrás mellett sok esetben azok burkolatai alatt illetve egyes esetekben külön eygségként egy akkumulátort tartalmaznak amelyet a lámpához a gyártáskor mellékelt napelem cella vagy cellák töltenek.

Napelemes reflektor

Napelemes reflektor

A gyártók számos napelemes reflektorhoz kiegészítőként mellékelnek egy rádiós vagy infra távirányítót, egyes modellekbe időzítőt is beépítenek, valamint olyan is van amelyet mozgásérzékelővel látnak el. Az akkumulátorok nem minden esetben alkalmasak a lámpa számára a teljes sötét időszakban szükséges elektromos áram tárolására, de a mozgásérzékelő, valamint a távirányító és időzítő együttes kombinációjával már elértük azt a technikai fejlettséget, hogy elérhető áron vásárolhatunk akár 50W vagy akár 100W teljesítményű napelemes reflektort.