Az IP védettség

Az IP védettség fogalmával valószínűleg sokan találkoztak már, de nem biztos hogy mindenki pontosan tudja, hogy mit is jelent ez a jelölés.

Az IP-védettség - Ingress Protection Marking. Egy műszaki berendezés áramköreit védő készülékház vagy más néven tokozás környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele.

Az IP védettség jelölése általában két betűből és két számjegyből áll (kivétel amikor kiegészítő jelölést is alkalmaznak). A két számjegyes jelölésnél az első számjegy a szilárd anyagok, illetve az érintésvédelemre vonatkozik a második a vízzel szembeni védelemre. Minél magasabb a szám, annál magasabb védelmi szintet jelent. A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik. Az esetlegesen feltüntetett harmadik számjegy a szilárdságra vonatkozik, az adott berendezés mechanikai szilárdságát jelöli, vagyis azt, hogy az eszköz mekkora erőhatást visel el sértetlenül. Ez a jelölés az EN 62262 megjelenése óta nem használatos, tehát már csak nagyon ritka esetben találkozhatunk olyan jelöléssel ahol jelen van ez a harmadik számjegy.

IP védettség minta

Miért fontos az IP jelölés?
Amikor egy lakberendező, vagy tervező megálmodja az épület belsőépítészeti vagy gépészeti részét ahhoz hozzá tartoznak az elektromos berendezések is. Egy katalógusból kiválasztva, vagy akár egy bemutatóterembe szemrevételezve a kívánt kapcsolót, lámpát vagy más elektronikai berendezést, ha nem lenne IP jelölés nem tudná eldönteni, hogy az biztonsági szempontból megfelel-e egy medence közelébe vagy például zuhanyzóba. Az IP jelölés az ami alapján eldönti melyik eszköz milyen környezeti viszonyok mellett használható. A megfelelő IP védelemmel ellátott eszköz biztonságosan használható mert a burkolat megvédi az elektronikát, illetve megvédi a felhasználót egy esetleges áramütéstől.

Az IP védettséget nem csak a tervezők, lakberendezők veszik figyelembe új terek kialakításakor felhasználni kívánt elektronikai berendezéseknél, de a villanyszerelők számára is ugyanolyan hasznos információval szolgálnak egy esetleges, csere alkalmával. Egy meghibásodott elöregedett lámpatest cseréje alkalmával a villanyszerelő az IP védelmi besorolásból azonnal tudja, hogy egy általunk esztétikai szempontok alapján kiválasztott lámpatest alkalmas-e a zuhanyzó fölötti használatra.

A szilárd tárgyak és a por bejutása jutása elleni mechanikai védettség
0: Nem védett
1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
6: Teljes mértékben védett por ellen

Víz bejutása elleni védettség
0: Nem védett
1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15°-os szögben)
3: Esővíz ellen védett. A függőlegeshez képest legfeljebb 60°-os szögben érkező permetező víz ellen védett.
4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű
szivárgás megengedett)
7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
8: Víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)
9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

Kiegészítő betűk
A: Veszélyes részek nem elérhetőek kézzel.
B: Veszélyes részek nem elérhetőek ujjal.
C: Veszélyes részek nem elérhetőek szerszámmal.
D: Veszélyes részek nem elérhetőek huzallal.
F: Olaj ellen védett.
H: Nagyfeszültségű (> 1 kV) készülék.
M: Vízteszt mozgás közben.
S: Vízteszt nyugalmi helyzetben.
W: Adott időjárási viszonyok között használható.

Az IP69K védettség részletes leírása a német DIN 40050 szabványban 9 pontjában található. Fokozott védettséget jelez elmerülés és magas hőmérsékletű nagynyomású mosási eljárások ellen. A vizsgálati eljárás során a védettséget 100 bar nyomású, több irányból, ciklikusan fröcskölt forró vízzel ellenőrzik.

Az IP védettséget általában a fent leírt kódsorozattal jelölik, bár a szabbány leír egy ábrasorozatot ezzel azonban ritkán találkozhatunk.

IP védettség ábra

Az IP védettség nem minden.
A műanyag felületek ellenállnak a víznek nem rozsdásodnak, viszont a nap UV sugárzása károsítja azokat. Egy kötődoboz, vagy egy kültéri műanyag lámpa hosszú ideig kitett UV sugárzás hatására, megrepedezhet, rideggé válhat, törhet. Az elgyengült anyagú burkolat veszélyes, a mechanikai hatásokra már nem olyan ellenálló, kisebb ütés, kültéren jégeső eltörheti azt. Az IP védelmi szint itt már nem azonos a termék új korában a gyár által megadott adatokkal. Figyeljünk oda vásárláskor, hogy a termék amit kiválasztottunk az ezeknek a paramétereknek is megfeleljen és szereléskor vegyük figyelembe az esetleges egyéb környezeti hatásokat.

Az IP védettségi besorolások csak vízzel szembeni védettségre vonatkoznak, nem garantálják a fertőtlenítő- és tisztító szerekkel szembeni ellenállást. A Henkel-ECOLAB F&E no. 40-1 teszt azonban több hetes elmerítés hatását vizsgálja különböző tisztítószerekben. Ennek megfelelően, az ECOLAB minősítésű eszközök eleget tesznek az élelmiszer- és gyógyszeripar higiénikus elvárásai által támasztott követelményeknek.