UV fénycsövek - Gáztöltetű germicid fénycsövekA LED fényforrások megjelenése előtt az UV fényforrásokat szinte csak gáztöltetű fénycsövekkel állították elő, és bár manapság a LED technológia szinte minden hagyományos fényforrást letaszít a trónról és lassan már úgy tűnik egyeduralkodóvá válik, de az UV fény előállítására igaz kisebb mennyiségben de mind a mai napig gyártanak gáztöltetű fénycsöveket.

Germicid lámpa Germicid lámpa – gáztöltetű fénycsővelAmikor UV fényforrásról beszélünk, nagyon fontos, hogy tisztázzuk, hogy az szóban forgó UV fény milyen tartományba sorolandó.

UV-A fény
Ibolyántúli A, nagy hullámhosszú fény, sok esetben fekete fénynek (Black UV) nevezik.
Az UV-A fény vagy UV-A lámpa gyakori diszkólámpa
395 valamint 365 – nm pénzvizsgáló.
Hullámhossz: 400–315 nm.

UV-B fény
Mesterségesen ritkábban állítják elő, egyes térhálósodó anyagok (fényre kötő anyagok) aktívatora, fertőtlenítő hatása gyenge.
Hullámhossz: 315–280 nm.

UV-C fény
Ibolyántúli C, kis hullámhosszú vagy germicid (germicid jelentése csíraölő, antiszeptikus).
Leggerjedtebb felhasználási módjai: orvosi fertőtlenítő lámpákban, levegő- és víztisztító fertőtlenítőegységében és ipari fényre kötő anyagok aktiválására.
Hullámhossz: 280–100 nm.

UV fényspektrum Elektromágneses spektrum – UV fény, látható fény, infravörös fényAz UV fény fertőtlenítő hatása az ipar számos területén kerül felhasználásra, megoldást kínál a szennyezett víz okozta problémákra. Fénnyel történő vízfertőtlenítő berendezésekkel találkozhatunk ipari méretekben, valamint az otthoni, vízvezetékbe épített UV rendszerekben.

A fertőtlenítő hatás 320 nm hullámhossz alatt érvényesül, a legnagyobb hatékonysággal 260 nm hullámhosszon, továbbá minden 185 nm közeli hullámhosszú UV (UV-C) sugárzás ózont fejleszt.

Az UV lámpák esetében nagyon fontos, hogy a megfelelő fényforrást válasszuk, mivel a három spektrumba sorolandó fények más és más tulajdonságokkal rendelkezik.

A diszkólámpák annak ellenére, hogy talán természetellenes fényt bocsátanak ki magukból és az emberi szem az evolúció során csak az elmúlt évszázadban találkozott először ezzel a keskeny spektrumú fénnyel, mégsem oly károsító hatású mint egy UV-C lámpa fénye.

Diszkólámpa UV-A fénycső - diszkólámpaA diszkólámpák méretei úgy lettek kialakítva, hogy problémamentesen alkalmazhatóak legyenek hagyományos fénycsőarmatúrákba. Fénye nem számít veszélyesnek így alkalmazását különleges szabályok nem befolyásolják. Honnan ismerhető fel egy klasszikus diszkó fénycső? Kikapcsolt állapotban sötétkék színű, majdnem fekete, hosszúsága azonos a hagyományos fénycsövekével, így 60 centiméret, 90 centiméter, 120 centiméter és ritkán 150 centiméteres méretben beszerezhető, bekapcsolt állapotba jellegzetes kék fénnyel világít.

Az UB-V és az UV-C lámpák fénye mind az emberi szemre mind a bőrre különösen károsító hatással van, ezért a gyártók a hétköznapi fénycsövekkel nem azonos (nem kompatibilis) méretben állítják elő ezeket.

Germicid fénycső UV-C germicid fénycsőAzok a fénycső armatúrák amelyek lakásokban irodákban kerültek felszerelésre, valószínűleg nem kompatibilisek ezekkel a fénycsövekkel. Az orvosi célra készült eszközökben, szoláriumokban, víz és levegő fertőtlenítő rendszerekben használatos fénycsövek speciális méretezéssel kerülnek gyártásra így tévedésből, véletlenül nem helyezhetőek hagyományos, hétköznapi fénycsőfoglalatokba.

A fertőtlenítő UV, germicid fénycsövek elektromos szempontból nem különböznek a hagyományos világítási célra gyártott fénycsövektől. Két végükön előmelegítő izzószálat tartalmaznak és a legtöbb esetben alacsony nyomású fénypor nélküli fénycsövek. A fénypor hiánya a benne lévő gáz gerjesztett fényét korlátozás nélkül áteresztik.UV, germicid fénycsövek bekötése.A germicid fénycsövek túlnyomó részben mind a mai napig gáztöltetű fénycsövek, ezért azok bekötése megegyezik a hagyományos (nem rég még a háztartásokban is használt) energiatakarékos fénycsövek bekötésével.

Germicid fénycső bekötése Gáztöltetű germicid fénycső bekötése (gyújtópatron – fojtótekercs)A gáztöltetű fénycsövek két különböző típusú meghajtóáramkörrel üzemeltethetők. Az egyik meghajtóáramkör az elektronikus fénycsőelőtét, míg a másik a régebbi de elterjedtebb változat a gyújtópatron – fojtótekercs páros.

UV fénycső bekötési rajz Gáztöltetű germicid fénycső bekötése (fénycsőelőtét)Figyelmeztetés!

Germicid lámpák nagy hatékonysággal képesek fertőtleníteni a felületeket, a vizet, illetve a levegőt, de fontos betartani minden óvintézkedést, ezen fénycsövek használatakor, mivel az általuk kisugárzott UV fény káros az emberi bőrre és a szemre.