Rögzítés gipszkarton mennyzetreMennyezeti lámpa rögzítése gipszkartonraA gipszkarton felületektől még mindig sokan félnek, ha valamilyen tárgy, például lámpa rögzítéséről van szó. A gipszkarton nem egy új keletű innováció de, hogy pontosan mikor használtak először az építőiparban azt nem tudjuk és most nem kezdtünk ilyen kutatásba, de személyes tapasztalat, hogy a második világháború előtt épült angol lakásokban már használtak gipszkartont.

Az Egyesült Királyságban végzett villanyszerelési munkálatok során magam is bontottam olyan gipszkarton (plasterboard) falat amelynek hátoldalán még tisztán látszott a gyártási dátum (1936), gyártó cég neve és egyéb adatok.

Tehát a gipszkarton már biztosan több mint ötven éve van használatban és ez idő alatt rengetegen dolgoztak azon, hogy kidolgozzák a legegyszerűbb rögzítési technikákat, amelyeket nekünk már csak használni kell.

A tiplikről szóló cikkünkben már írtunk a gipszkartonhoz használható tipli típusokról, de lássunk itt egy konkrét példát.

Adott egy mennyezeti lámpa amit rögzíteni szeretnénk.

Annyit tudni kell, hogy minden elektromos berendezésnek a felszerelése amelyet az elektromos hálózatra közvetlenül kell rákapcsolni, csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti.

Mivel ezt tudjuk így nem is nyulunk az elektromos hálózathoz szóval a további részek csak információ jellegűek, hogy tudjuk a villanyszerelő mit is fog majd csinálni, mikor a lámpát beszereli és csatlakoztatja a hálózatra.

Első lépés, hogy ellenőrzi, van e feszültség a rendszeren, ehhez egy fázisceruzát használ, vagy egy kontaktusmentes feszültség érzékelő eszközt. Ha ezzel megvan már tudja, hogy a hálózat feszültség alatt van és az ellenőrző eszköz működését is ellenőrizte. Hát igen többszörös ellenőrzés, ez fontos.

Fázisceruza Fázisceruza és érintésmentes feszültségjelzőMásodik lépésben ugye áramtalanítani kell a hálózatot akkor is ha a bekötés majd csak később történik, a balesetek elkerülése érdekében le kell kapcsolni a hálózati feszültséget. A hálózat áramtalanítása nem a fali kapcsoló átbillentését jelenti, hanem a kismegszakító (biztosíték) vagy főkapcsolóval történő feszültségmentesítést.

Ha ez is kész, jöhet a hálózati feszültség újbóli ellenőrzése, mivel az ellenőrző eszköz vagyis fázisceruza működik, ha nem jelez feszültséget akkor a megfelelő biztosíték, vagy főkapcsoló lett átkapcsolva.

Most jön a lámpa burájának eltávolítása, hogy láthatóvá váljanak a rögzítési pontok.

A lámpát a mennyezetre kell helyezni és hogy pontosan a helyére illeszkedjen a vezetékeket be kell húzni a lámpa belsejébe.

Jöhet a csavarpontok jelölése a mennyezeten, aztán a lámpa eltávolítása.

Megvannak a csavarpontok, ahova majd a tiplit kellene behelyezni a gipszkartonba, de lehet valamelyik megjelölt pont mögött van egy fém vagy fa tartóprofil ezért a pontokba be kell csavarni egy gipszkartoncsavart. Ha a csavar könnyen bemegy és kézzel eltávolítható akkor az adott pontok mögött nincs tartóprofil, jöhet tiplik helyének kialakítása. Ha valamelyik csavar szorul, akkor ott bizony van egy tartóprofil és ott nehézkes lenne a tiplizés, valamint szinte értelmetlen, hiszen a tartóprofil megfelelő rögzítési lehetőséget biztosít.

Azokon a pontokon ahol nincs tartóprofil jöhet a tiplizés. Többféle tipli is megfelelne erre a célra de az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a menetes műanyag tipli használatával érhető el.

Menetes műanyag tipli gipszkartonhoz Menetes műanyag tipli gipszkartonhozEbből a típusból több változat is létezik és hegyes tiplik önbefúróak, de egyszerűbb ha előfúrt lyukba helyezik azokat. A fúráshoz nem kell fúrógép, a legtöbb szakember a kezében lévő csavarhúzóval készít egy furatot a tiplinek, óvatosan minél több oda-vissza forogó mozgással, hogy ne szakítsa ki a gipszkarton hátoldalát.

Menetes műanyag tipli, gipszkarton előfúrása Gipszkarton előfúrása, menetes műanyag tipli számáraEzt követi a tipli becsavarása (csak a tiplié csavar nélkül), ekkor egy kis tolóerővel kell a tiplire hatni, szóval csavarozás közben kicsit nyomni kell, hogy megfelelően meg tudjon kapaszkodni, különben mint egy fúró, vág magának egy hatalmas lyukat és ott nem lesz tipli egyhamar.

Műanyag tipli becsavarása gipszkartonba Műanyag tipli becsavarása gipszkartonbaA következő képen már egy csavart is láthatunk a tipliben ami csak azért lett becsavarva, hogy látszódjon hogyan is áll össze ez a dolog, természetesen a csavart csak a lámpa vagy a rögzíteni kívánt eszköz megfelelő pozícióba helyezése után kell becsavarni.

Menetes tipli a gipszkartonban Menetes tipli a gipszkartonbanAmikor a tipli a falban van jöhet a lámpa megfelelő pozícióba helyezése és a csavarokat be lehet csavarni a tiplikbe.

Gipszkartonra rögzített lámpatest Gipszkartonra rögzített lámpatestHa minden a leírtaknak megfelelően történik akkor a végeredmény egy stabilan rögzített lámpatest, amelyet már csak az elektromos hálózatra kell csatlakoztatni és azt követően felhelyezni a burát.

Ennyi az egész. Ugye milyen egyszerű!?