A fővilágítás fényforrás típusaiÁlló lámpák, függesztékek, csillárok, mennyezeti lámpák, LED panelek

A fővilágítás kialakítására, leggyakrabban mennyezeti lámpákat használnak, bár a nyugati ipari épületek átalakított lakó apartmanmaiban, illetve egyes skandináv stílusú lakásokban állólámpákat is használnak fő fényforrásként.

Álló lámpa Állólámpa a fővilágítás fényforrása.

A mennyezeti lámpákat több csoportba oszthatjuk és elsődlegesen formai, esztétikai szempontokat szoktunk figyelembe venni aztán a funkcionalitást és csak ezek után választjuk ki a megfelelő fényerőt, fényáramot, tehát alapvetően érzelmi döntés alapján választunk.

A mennyezeti lámpák legismertebb és talán legrégebben használatban lévő fényforrások csoportjába sorolhatjuk a bura nélküli mennyezeti függesztékeket.

Egyszerű foglalat Edison izzóval Egyszerű függeszték egy gyönyörű Edison fényforrással.

Az első mennyezeti függesztékek egyidősek az első Edison izzókkal amelyek megjelenése a 1900-as évek elejére datálható. Formailag talán ezek a legegyszerűbb fényforrások.

A bura nélküli mennyezeti függesztékek a most divatos vintage stílus egy letisztult változatát képviselik, ezt követik a különböző üvegburás, fémrácsos, illetve szövet, valamint újabban a szövetszerű műanyagburák.

Hálószoba világítás dekorációs fugagesztékekkel Hálószoba világítás fügesztékekkel.

A függesztékek leggyakoribb fényforrásai a cserélhető E27 izzók amelyek lehetnek hagyományos stílusú filament LED fényforrások, vagy opál fehér burás izzók különböző változatai. A függesztékek egyszerűsége miatt viszonylag kevés távirányítós változatot találunk, de ha felszerelt függeszték régebbi modell, vagy egy olyan új terméket választottunk amely nem rendelkezik a manapság kedvelt és divatos távirányítós kiegészítéssel, akkor vásárolhatunk hozzá okos-izzót. Az okos-izzók, vagyis a smart-LED fényforrások már elérhető áron beszerezhetőek iOS és Android támogatással, de egyes gyártók olcsóbb változatokat is forgalomba hoznak amelyek rádiófrekvenciás vagy infra távirányítóval rendelkeznek.

A függesztékek kedvelt lakásdekorációs design elemek is. Konyhák, nappalik de akár közösségi terek Pub-ok fényforrásai is lehetnek. Egyre több helyen láthatunk olyan kialakítást ahol nem csak egy hanem, kettő, három, öt vagy még ennél is több függeszték került felhelyezésre egyetlen helyiségbe.

Kender kötél függeszték Edison fényforrással Az örök klasszikus, a kender-kötél függeszték.

A függesztékek bura nélküli változataiban találkozhatunk egy skandináv stílusú változattal amely jelenleg az egyik legdivatosabb csüngő fényforrás, ez a kötél-függeszték, vagy kötél függőlámpa esetlenként kötélvezetékes fa csillár.

Skandináv csillár kötel bevonatú vezetékekkel Skandináv stílusú kender-kötél csillár.

A következő mennyezeti fényforráscsoport a függesztett csillár. A csillárok számtalan formában és méretben elérhetőek, a gyártók egymással versengve szinte naponta dobnak piacra újabb és újabb modelleket, az egyszerű minimalista stílustól a hatalmas többizzós kristálycsillárokig. Megszámlálhatatlan változat és forma létezik, a letisztult formáktól a sokszor bonyolult már-már giccses stílusig.

A csillárok leggyakrabban fényforrás nélkül kerülnek a boltok polcaira, vagy a kiállítóterem mennyezetére, meghagyva a fényforrás kiválasztásának lehetőségét a végfelhasználónak. A csillárok leggyakoribb fényforrásfoglalata az E27, illetve az E14, de léteznek GU10, G9, G4 fényforrással gyártott változatok is, valamint a Brit piacra készült darabok B15 és B22 bajonettes foglalatúak. Ez utóbbi két fényforrástípus esetenként nálunk is beszerezhető, de nem tartozik az általánosan készleten tartott izzók kategóriájába.

A csillárok két fő csoportját különböztetjük meg, ezek a felületre szerelhető és a függesztett csillárok. Csillárokat használhatunk konyhákban, nappalikban, gyerekszobában, de esetenként ha a stílus megengedi akár fürdőszobában is.

Modern csillár nappaliba Modern csillár a nappali fénypontja.

Itt megemlítenénk egy manapság még viszonylag ritka függesztett lámpatípust, amely a modern terek lámpája és nem más mint a függesztett lineáris lámpa. Találkozhatunk ezzel a fényforrástípussal konyhákban és modern nappalikban. Ezen fényforrások általában természetes- vagy hideg fehér fényűek, illeszkedve modern környezetükhöz.

Modern, függesztett lineáris lámpa Lineáris függeszték.

A következő és talán legmodernebb mennyezeti fényforrás csoport az UFO lámpákat foglalja magába. A modern letisztult forma jellemzi ezt a kategóriát. Az UFO lámpák lehetnek cserélhető fényforrásúak, bár az utóbbi időben ez kezd visszaszorulni, mivel a gyártók egyre több funkciót integrálnak ezekbe a lámpákba és ez a multifunkciós kompakt kivitel nem minden esetben engedi meg a retrofit fényforrások felhasználását.

A legegyszerűbb UFO lámpák egyetlen színhőmérséklet leadására képesek, amelyet a vásárláskor ki kell választanuk és utólag nincs lehetőség a fény színének megváltoztatására. A kicsit fejlettebb változatokba a gyártók már beépítenek két különböző színhőmérsékletű LED fényforrást és a bura alatt található belső tápegységen egy kapcsolót is elhelyeznek amellyel váltható a fényforrás színhőmérséklete, ezáltal világíthat meleg fehér-, hideg fehér- vagy a kettő keverékeként természetes fehér fénnyel.

UFO lámpa, Dóm lámpa Az örök klasszikus, a mennyezeti UFO lámpa.

Az UFO lámpák továbbfejlesztett változatainak színhőmérsékletét már nem csak a beépített belső kapcsoló segítségével változtathatjuk, de a fali kapcsoló gyors ki-, illetve újra bekapcsolásával is, valamint a gyártó által biztosított távirányító segítségével. Ez utóbbi változat már nem csak színhőmérséklet szabályozásra alkalmas, de fényereje is változtatható, valamint egyes típusok elalvásidőzítővel is rendelkeznek. Ha ezen kategória fentebb felsorolt funkciói és tulajdonságai kevésnek bizonyulnának, akkor választhatunk olyan változatot, amely típustól függően okos-telefonról Bluetooth vagy / és Wifi kapcsolaton keresztül is vezérelhető.

Az UFO lámpáknak is mint a többi felsorolt kategóriáénak, számtalan esztétikai változata létezik, amelyek kisebb nagyobb mértékben eltérnek egymástól.

A következő termékcsoport a LED paneleket köti csokorba. A LED panelek lehetnek falon kívüliek, valamint álmennyezetbe süllyeszthetőek. A falon kívüli LED panelek nagyobb méretben szögletes formában 120X30 centiméteres változatban kerülnek forgalomba, míg kisebb méretben különböző gyártók repertoárján mind a szögletes mind a kerek formájúak közel 30 centiméteres mérettől egészen a 6 centiméteres változatig elérhetők.

Led panel konyhába A modern fényforrás, a LED panel.

Esztétikai szempontból megkülönböztethetünk dupla fénysávval gyártott, szél nélküli, illetve slim változatokat.

A LED panelek másik csoportja a süllyeszthető fényforrásokat foglalja magába, ezek nagyobb méretben a falon kívüli társaikhoz hasonló, fentebb említett standard változatban kerülnek forgalomba 120X30 centiméteres, illetve 60X60 centiméteres kivitelben. A kisebb méretű süllyeszthető LED panelek közel 30 centiméteres átmérőtől a 6 centiméteres változatig kaphatók.

Utóbbi időben egyes gyártók már ezeket a fényforrásokat is elkezdték smart változatban is gyártani, esetenként fényerő vagy / és színhőmérséklet szabályzási lehetőséggel más változatoknál a fehér fényforrás mellé beépített RGB LED fényforrásoknak köszönhető színváltoztatási lehetőséggel.

Listánk utolsó előtti tagja a SPOT lámpa amely általában kisméretű, leggyakrabban körülbelül 8 cm átmérőjű, de léteznek 10 centiméteres változatok is és szinte mind süllyeszthető kivitelben készül. A SPOT lámpákat az különbözteti meg a kisméretű beépíthető LED panelektől, hogy míg a LED panelek esetenként csupán néhány milliméter vastagságúak és fényforrásaik nem cserélhetőek, addig a spot lámpák mélységét általában a cserélhető GU10 (PAR16) fényforrás magassága, valamint annak foglalata határozza meg.

Spot lámpa Spot lámpák.

A SPOT lámpák kedvelői sem kell lemondjanak a SMART fényforrások nyújtotta kényelemről, mivel egyes gyártók felismerték ezen egyszerű fényforrások okosításának az igényét és már forgalomban van smart-GU10 fényforrás is.

Ahogyan már említettük a spot lámpákat általában álmennyezetek beépített lámpatesteként ismerhetjük, de vannak falon kívüli spot lámpák, amelyek közül az egyik feltörő modell, az utóbbi idők legkedveltebb változata a letisztult hengeres formájú falon kívüli spot lámpa.

Falon kívüli spot lámpa Falon kívüli spot lámpa.

Felsorolásunk utolsó és talán legszélesebb körben elterjedt tagja, a legváltozatosabb felhasználású fényforrás a LED szalag. A LED szalagokkal szinte bármilyen az elképzelt világítási rendszert kiépíthetünk, az egyszínű változattól a színhőmérséklet szabályzóson át a különböző szín változtatható fényforrásokig.

A LED szalagokat használhatjuk egyszerű de annál fontosabb világítási megoldásokra, mint például a konyhapult megvilágítás, amikor is egy arra alkalmas LED szalagot, felragasztunk a konyhapult aljára, bekötjük a szalag működési feszültségének és áramfelvételének megfelelő tápegységet, majd feszültség alá helyezzük azt. Több munkát igénylő de esztétikusabb megoldás, ha a szalagot egy arra alkalmas alumínium LED profilba helyezzük és közelítőkapcsoló beiktatásával szereljük, valamint asztalos szakember segítségét igénybe véve akár a szekrény anyagába is beillesztetjük a LED profilt ezáltal a fényforrás kikapcsolt állapotban szinte észrevehetetlen.

Rejtett LED szalag világítás Rejtett világítás LED szalaggal.

A LED szalagok egy másik gyakori felhasználási módja a mennyezeti rejtett dekorációs- vagy fővilágítás. Használhatunk, fehér vagy színes szalagokat, CCT vagyis színhőmérséklet szabályozhatót, színszabályozhatót amelyet RGB néven ismerünk és ezek mindegyikét a megfelelő kiegészítő használatával akár Smart-fényforássá is alakíthatunk.

LED szalagok alkalmasak fővilágítás kialakítására, valamint a meglévő csilláros, Spot-, vagy UFÓ lámpás fővilágítás mellett dekorációs világítási szerepet is betölthetnek.

Rejtett világítás LED szalaggal LED szalag, végtelen változatosság.

Lista természetesen nem teljes mivel nem ejtettünk egyetlen szót sem a manapság már szinte csak irodai és ipari helyiségek világítására használt LED fénycsövekről.

A világítástechnika a LED fényforrások elterjedése óta olyan iramban fejlődik, mint még soha, így a cikk írásának pillanatában lehet még nem is ismerjük azt a fényforrást ami rövid időn belül már elérhető a boltok polcain, de talán a fent felsorolt számtalan lehetőség így is ötletet adhat a megfelelő lámpatest kiválasztására egy új lakás, vagy akár csak egyetlen szoba berendezésekor.