Miért villog a LED lámpa?A LED fényforrások villogását több dolog is okozhatja ezért először az a legfontosabb hogy megállapítsuk milyen villogásról van szó.

Fényforrások vibrálása.

Egyes LED fényforrások beépített tápegységeinek sajátossága, hogy külső tényező nélkül is pulzáló feszültséggel hajtják meg a fényforrást ezért azok gyors vibrálást produkálnak. A 230Voltos hálózatból érkező 50Hz-es tápfeszültséget egyes tápegységek nem szűrik, hanem korlátozás nélkül áteresztik, valamint a megfelelő tápfeszültség / áram szint előállításkor ezt az 50Hz-es frekvenciát megduplázzák és-vagy járulékosan hozzáadnak egy magasabb, általában 400Hz közeli jelet.

A hálózati váltakozó feszültség mindig is tartalmazta ezt az 50Hz-es „pulzálást”, de a hagyományos hőizzók a hőtehetetlenségüknek köszönhetően ezt nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem adták át a kisugárzott fényben.

A LED fényforrások belső tápegységeiből, egyéb külső behatás nélkül létrejövő villogást vagyis inkább vibrálást idegen szóval flicker-nek nevezzük és egyes fényforrások gyártói ezt már fel is tüntetik a termékek adatlapján vagy csomagolásán flicker index néven.

A flicker indexről itt olvasható egy részletesebb leírás.

Fényforrások kikapcsolt állapotban történő felvillanása, állandó halvány fénye

Amikor a LED fényforrások kikapcsolt állapotban is felvillannak akkor azt valamilyen külső behatásra teszik. A kikapcsolt fényforrás tápfeszültség nélkül nem tud világítani villogni vagy időszakosan felvillanni. Amennyiben egy kikapcsolt fényforrás esetében mégis azt tapasztalható, hogy a fentebb leírt valamelyik fényhatást produkálják, akkor ott bizony a lámpa tápfeszültséget kap valahonnan.

Problémák a kapcsolókkal

Leggyakoribb eset, hogy a lámpakapcsolón keresztül szivárog át a tápfeszültség. Ez a szivárgás az esetek túlnyomó részében nem hiba! Léteznek olyan kapcsolók amelyekbe a gyártó valamilyen fényforrást helyezett el hogy éjszaka irányfényként szolgáljon, segítve annak megtalálását a sötétben. A kapcsolókba épített fényforrások legyenek azok akár kis teljesítményű LED diódák, akár glimmlámpák, valahonnan tápfeszültséget kell kapjanak, hogy előállítsák a fényt.

Jelzőfényes kapcsoló Jelzőfénnyel ellátott mechanikus kapcsoló, érintőkapcsoló belső elektronikával

A kapcsolókba épített kis teljesítményű fényforrások az esetek többségében a fali vagy mennyezeti fényforrásokon keresztül jutnak tápfeszültséghez. Létezik olyan villanykapcsoló is ahová közvetlenül kell bekötni mind a NULL (N) mind a FÁZIS (L) vezetéket a saját belső fényforrásuk vagy kapcsoló elektronikájuk működtetésére ám ezek igen ritka termékek, a gyakori az amikor a kapcsoló számára szükséges tápfeszültség a nagy fényforráson keresztül érkezik.

A LED fényforrásokra jutó kis teljesítményű feszültség az adott fényforrás felépítésétől függően más-és más jelenséget produkálhat, egyes fényforrások halvány fényt árasztanak míg más modelleknél időnkénti erős fényű felvillanás tapasztalható.

A jelenség megszüntetésére két lehetőség van. Az egyik megoldás a kapcsoló cseréje egy olyan hagyományos kapcsolóra, amely nem tartalmaz sem vezérlőelektronikát sem fényforrást. Ez általában nem a megfelelő problémamegoldási lehetőség, mivel az adott kapcsoló valószínűleg nem véletlenszerűen lett kiválasztva az adott funkcióra, hanem kifejezetten az éjszakai fény vagy a belső elektronika nyújtotta tulajdonságok miatt.

A másik megoldás egy kisméretű kondenzátor beépítése a lámpatestbe vagy mellé a tápfeszültség csatlakozási pontokra (a lámpával párhuzamosan) történő csatlakoztatásával.

Kondenzátor Kondenzátor, kikapcsolt állapotban felvillanó fényforrásokhoz

A kondenzátor a hálózatban jelenlévő váltakozó áram esetén söntöli a lámpatestet, tehát a kapcsoló számára szükséges tápfeszültség nagy része már nem a lámpatesten hanem ezen a kondenzátoron keresztül jut el a kapcsolóhoz és megszűnik a halvány fénysugárzás vagy az időközönkénti felvillanás.

LED fényforrás - kapcsoló helyes bekötés LED fényforrás - kapcsoló - sönt kondenzátor helyes bekötése

Modern, jelenleg divatos és kedvelt érintőkapcsolók, illetve azok a kapcsolók amelyek belső irány-, vagy jelzőfényt tartalmaznak már sok esetben a kiegészítőkondenzátorral kerülnek forgalomba.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy hagyományos hő-izzó esetén miért nem jelentkezett ez a furcsa villogás, halvány fényhatás kikapcsolt lámpa esetén? A válasz a LED fényforrás, illetve annak tápegysége és a hő-izzó közötti különbségben rejlik. A hagyományos izzók esetében jóval nagyobb áramerősségre volt szükség, hogy a lámpa fényt tudjon előállítani.

Helytelen huzalozás

A lámpák időszakos felvillanásának másik oka az ha a tápvezetéken nem a FÁZIS (L) hanem a NULL (N) van megszakítva. Ez sok esetben régi vezetékekkel társul, ahol a vezeték szigetelő tulajdonsága már csökkent így megszakított vezeték a környezeten keresztül enyhén „szivárog” és a földelt NULL rendszer miatt egy csatolás jön létre. Itt is felmerül egy kérdés, hogy ha szivárgás van akkor a lakásban felszerelt AVK (áramvédő kapcsoló, FI relé, RCD) miért nem old le? A válasz az, hogy olyan alacsony mértékű a szivárgás ami nem aktiválja ezt a védelmi eszközt.

Nulla kapcsolt fényforrás LED fényforrás - nulla (N) kapcsolt, helytelen bekötés

A NULL kapcsolt áramköröknél javasolt a módosítás. Ennek legegyszerűbb módja általában (de nem minden esetben kivitelezhető) a tápvezeték bekötésének még az elosztódobozban történő felcserélése. Természetesen ezt is csak szakképzett villanyszerelő végezheti, mivel a folyamat nem megfelelő biztosítása súlyos áramütéses balesetet okozhat.

12 Voltos fényforrások bekapcsolt állapotban történő villogása

A villogás egy másik esete amikor hagyományos 12Voltos lámpatestben a hőizzó LED-re történő cseréje után a fényforrás bekapcsolt állapotban nem világít csak időközönként felvillan. Ebben az esetben a lámpa beépített halogénhez optimalizált tápegysége nem képes az alacsony energiafelvételű LED fényforrással stabilan üzemelni, nem kompatibilis az új LED fényforrással. A megoldás a lámpatestbe épített tápegység cseréje.