LED szalag vezérlők - (Távirányítós vezérlők)A LED szalagok nagyon praktikus fényforrások, mert egyedi és modern világítási rendszerek kiépítésére adnak lehetőséget. Az egyszínű szalagok esetén nincs szükség vezérlőre, egy egyszerű kapcsoló is elegendő lehet ha nincs olyan igényünk, hogy a fényt a kanapén pihenve ki vagy bekapcsoljuk, illetve ha egy konyhapult megvilágítást nem szeretnénk alkalmanként gyengébb fényerőre kapcsolni. /

A LED szalagokhoz a különböző elektronikai terméket gyártó cégek számtalan vezérlőtípust kifejlesztettek már és ezek a termékek mind valamilyen tulajdonságukban kicsit eltérnek egymástól.

Ebben a cikkben egy gyors útmutatót szeretünk volna összeállítani, amely a távirányítós LED szalag vezérlők útvesztőiben próbál irányt mutatni és nem konkrétan termékek összehasonlításról van szó, hanem a különböző technológiák rövid bemutatásáról.

Vágjunk is bele, lássuk mire kell odafigyelni a LED-szalag vezérlő kiválasztásakor.

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudjuk milyen LED-szalagunk van:
MONOKRÓM – Egyszínű LED szalag, amely lehet fehér, piros, zöld, kék vagy sárga.
RGB - háromszínű LED szalag amely lehetővé teszi szinte bármilyen fény előállítását
RGBW - Háromszínű + fehér
RGB-CCT - Háromszínű + fehér, ez a LED-szalag lehetőséget ad a fehér fény színhőmérsékletének változtatására is.

Amennyiben tudjuk milyen típusú LED-szalagunk, vagy a vásárolni kívánt LED szalag akkor már tudjuk milyen típusú vezérlőt vásároljunk, de fontos, hogy a vezérlő megfelelő teljesítményű legyen. A felhasználni kívánt LED-szalag hosszának függvényében kell kiválasztani a vezérlőt. A vezérlő mindig nagyobb teljesítményű legyen mint a szalag teljes fogyasztása.

A vezérlési kapcsolat típusa. - Infrás vagy Rádiófrekvenciás távirányítójú vezérlő?

Az infravörös távirányítók a televíziókészülékek távirányítóihoz hasonlóan, csak az adott helységben felszerelt optikai rálátást biztosító elhelyezés esetén működnek. Az infravörös vezérlésű egységek infra érzékelőit úgy kell elhelyezni, hogy azokra a távirányító használatakor optikai rálátás legyen.

A legtöbb infravörös vezérlő, a z adott terméktípuson belül azonos protokolt és azonos kódolást használ, ami az jelenti, hogy ha két ugyanolyan vezérlőt szeretnénk használni egy adot helységben akkor nagy valószínűséggel az egyik be-, ki kapcsolása, vagy fényerő-, szín módosítása esetén a másikat is vezérelni, módosítani fogja.

AZ infravörös távirányítóval ellátott vezérlők olcsóak és tökéletes megoldást nyújtanak, ha nem zavar minket, hogy a vezérlő vevőegységét látható helyen kell elhelyezni, valamint ha nem szeretnénk az adott helyiségben több ilyen eszközt használni.

Amit még fontos tudni, az az, hogy egyes gyártók LED-szalag vezérlői és például mennyezeti távirányítós lámpák távirányítóinak vezérlőgombjai között átfedések lehetnek, ami azt jelenti, hogy egyik fényforrás kapcsolgatásakor a másik is be-, vagy kikapcsolhat, vagy valamilyen más beállított funkciója megváltozik, ezt a köznyelvben általában úgy nevezik, a távirányítók összeakadnak.

Infrás RGB LED szalag vezérlő Infrás RGB LED szalag vezérlő.

A fenti képen egy egyszerű RGB LED szalag vezérlő látható, amely alkalmas néhány méter, általában maximum 5 métert RGB LED szalag vezérlésére.

A következő egy hasonló olcsó vezérlő a különbség csupán annyi, hogy ez RGBW szalagok vezérlésére lett tervezve.

Infrás RGBW LED szalag vezérlő Infrás RGBW LED szalag vezérlő.

RGBW LED szalag vezérlő látható, infra távirányítóval, helyiségen belüli vezérlésre alkalmas ez előzőhöz hasonlóan, viszonylag kis terhelhetőséggel.

A következő kategória a rádiófrekvenciás távirányítóval felszerelt LED szalag vezérlők. Ezek a vezérlők, belső RF vevőegységet tartalmaznak ezáltal használatuk esetén nincs szükség optikai rálátásra a távirányító és a vevő (vezérlőegység) között.

A rádiófrekvenciás vezérlők általában 20-30 méter hatótávolságúak, ami azt jelenti, hogy az egyik helységben felszerelt fényforrást akár egy közeli másik helyiségből is vezérelhetjük, már ha erre szükség lenne, bár ennél fontosabb hogy ez a tulajdonság lehetővé teszi a vezérlő elrejtését, tehát beépíthető szekrény mögé, szekrénybe, fali elektromos kötődobozba, vagy akár gipszkarton mögé.

RF LED szalag vezérlő Rádiófrekvenciás LED szalag vezérlő.

Ez a vezérlő rádiófrekvenciás távirányítóval van ellátva, és minden egyes egység (vezérlő+távirányító) azonos frekvenciát azonos protokollt használ, de minden egyes szett különböző vezérlőkódot használ. Az egyedi kódsorozatnak köszönhetően ebből a termékből akár többet is használhatunk egy adott helyégen, vagy lakáson belül, nincs kommunikációs zavar közöttük, „a távirányítók nem akadnak össze”.

A következő termék egy márkanév nélküli de touch-os (érintőgombos) távirányítója miatt kedvelt és elterjed típus.

RF RGB LED szalag vezérlő Rádiófrekvenciás RGB LED szalag vezérlő

Ez a vezérlő sajnos olyan típus aminél a gyártó nem gondolt arra, mi történik ha egy felhasználó több darabot szeretne használni belőle viszonylag kis távolságra (20-30 méterre) egymástól.

Ez az RGB touch vezérlő minden darabja azonos vezérlő kódsorozattal működik, úgy is mondhatnánk, hogy ezek a termékek egymás klónjai így ha egy szobában, vagy lakásban két darabot szeretnénk használni akkor ezek szinte biztos, hogy „összekadnak” majd. Egyik fényforrás szabályzása vagy be-, ki kapcsolása esetén nagy valószínűséggel a másikat is kapcsolni, vezérelni fogjuk.

Mivel a fenti képen látható termék nem egy konkrét gyártó terméke, hanem egy kínai márkanév nélküli vezérlő, nem elképzelhetetlen hogy létezik a piacon olyan ebből a típusból, amely megfelelően tervezett - programozott és az egyes darabok nem akadnak össze, de tesztjeink során ilyet ebből egyelőre nem találtunk.

Amennyiben ebből a termékből csupán egyetlen darabot szeretnénk használni egy olyan lakásban (magánházban) ahol a szomszédok megfelelően nagy távolságra vannak, hogy egy azonos típusú termék nem okozhat zavart, akkor a termék ára és a távirányítójának formatervezése miatt választhatjuk ezt a vezérlőt.

A következő termék vagy inkább termékcsoport egy olyan rendszer amely RF távirányítóval rendelkezik és az egyes vezérlők nincsenek társítva egyetlen távirányítóval sem, így ez lehetővé teszi, hogy a vezérlők felszerelése után (vagy akár előtte) mi magunk határozzuk meg hogy az egyes távirányítók, vagyis azok csatornái melyik vezérlőhöz legyenek társítva.

A Mi-Light világítási rendszerek számos vezérlőt, illetve távirányítót tartalmaznak. A különböző egységek külön megvásárolhatóak, így bővíthetőek. A távirányítók négy-, nyolc-, de egyes típusok akár tizenhat csatorna (zóna vezérlésere is alkalmasak), természetesen minden zóna esetén szükséges egy alapegység, vagy más néven vezérlő.

A távirányító RF jeleket küld és minden egyes távirányító minden csatornája különböző kódot sugároz, ezáltal nincs két azonos távirányító, nincs véletlenszerű többszörös hibás vezérlés, tehát nincs a vezérlők között „összeakadás”.

A Mi-Light rendszerek számos kiegészítővel rendelkeznek így nem csak hordozható távirányítókat de fali RF kapcsolókat is tartalmaz a kínálat, amelyekből létezik monokróm (egyszínű) szalagok vezérlésére alkalmas típus, valamint RGB és ezek lehetnek elemes tápellátásúak, illetve hálózati feszültségről üzemelő típusok.

A Mi-Light vezérlők egy nagyon fontos kiegészítője a WIFI iBOX, amely lehetővé teszi, hogy a rendszert okos-telefonról is vezérelhessük. A Mi-Light WIFI iBOX eszköze egy kapcsolat a vezérlők és az okos-telefonok között, akár úgy is nevezhetnénk, hogy ez lefordítja (átkonvertálja) a WIFI hálózaton az okos telefon felől érkező jeleket, a vezérlők számára érthető más rádiófrekvenciás jelé.

Mi-Light LED szalag vezérlők Mi-Light LED szalag vezérlők.

Tehát ez egy komplett rendszer kiépítése ad lehetőséget és a gyártó termékpalettáján az utóbbi időben megjelentek a rendszerrel kompatibilis E27, E14 valamint GU10 fényforrások, valamint LED panelek, mind kazettás mennyezethez, mind közvetlenül gipszkartonba építhető változatok.

Ez utóbbi terméktípus bár jól megtervezett, stabil működésű, de mint minden rádiófrekvenciás kapcsolat esetén így itt sem kizárt, hogy a lakásban vagy annak környékén felszerelt valamilyen eszköz zavart okozzon a működésben.

A zavarok leginkább az eszköz teljes „némulását” vezérelhetetlenségét okozzák, ezek a közelben használt nagyobb teljesítményű rádiófrekvenciás eszközök lehetnek. Ezek az a zavarforrások problémát okozhatnak nem csak a LED vezérlők működésében, de akár kapunyitó elektronikák, akár számítógépes WIFI hálózatok is átmeneti vagy állandó teljesítményzavarát okozhatják.

Ha bármilyen rádiófrekvenciás eszköz működésében zavarokat tapasztalunk és az nem az adott termék meghibásodásából adódik akkor próbáljunk meg keresni a közelben egy olyan RF sugárzó eszközt ami zavarhatja a környezetben található más eszközök kommunikációját saját kisugárzott jeleivel.

Ilyenek lehetnek, kapunyitó távirányítók, kerti rádiófrekvenciás meteo-állomások, de akár egy távirányítós játék autó is.