LED szalag gericvezetékAki már szerelt LED szalagot, vagy van olyan ismerőse akinek a szomszédainak a rokonai szereltetettek, azok számára lehet nem idegen az a kifejezés, hogy LED szalag gerincvezeték. Ez az cikk nem nekik íródott, hanem azok számára nem tudják (vagy nem tudják pontosan) mi az a LED szalag gerincvezeték és mi a célja.

Mi a gerincvezeték?

A LED szalagok esetén a gerincvezeték egy olyan a tápvezeték, amely sok esetben a szalaggal párhuzamosan fut és a szalag több pontján biztosít segédtáplálást.

Miért van szükség gerincvezetékre?

A LED szalagok nyomtatott áramkörei vékony fóliaszerű réz vezetékek, amelyek a kis keresztmetszetük miatt nem képesek hosszabb szalagok energiaszükségletét kiszolgálni. Hosszú szakaszok egyoldalú betáplálása esetén a betáplálással ellentétes oldalon fényerőcsökkenés tapasztalható, minél nagyobb a szalag teljesítménye és minél hosszabb az adott szakasz, a fényerőcsökkenés annál látványosabb.

A fényerőcsökkenés csak esztétikai szempont, de mivel ezek a termékek javarészt dekorációs szerepet töltenek be, még akkor is ha fővilágításként vannak használva fontos, hogy egységes fény legyen a szalag teljes szakaszán, de ami ennél talán még fontosabb az a biztonság!

Ha egy vezetéket a megengedettnél jobban terhelünk, akkor az elkezd melegedni, azonos a helyzet a szalagok hordozói esetében is, a vékony fóliaszerű hordozó, egy kis keresztmetszetű vezetéknek felel meg, amelyet ha túlterhelünk elolvad – elég, megégetve, befüstölve a környezetét és rosszabb esetben akár lakástüzet okozva.

Milyen teljesítményű LED szalagok léteznek és melyik igényel gerincvezetéket?

Erre egyértelmű választ csak a felhasználni kívánt szakasz hossza és a LED szalag pontos ismerete után lehet adni.

Konkrét példát tekintve, ha egy asztal szélére vagy televízió készülék mögé szeretnénk 1-2 méter hosszúságú LED szalagból kialakított halvány hangulatfényt akkor ahhoz nem lesz szükség gerincvezetékre, azonban ha egy szoba körbefutó holker-díszléceibe kívánunk elhelyezni nagyobb fényerő leadására képes LED szalagot akkor ott nagy valószínűséggel ki kell építeni egy gerincvezetéket a szalag teljes hosszának megfelelő szintű tápellátására.

Milyen teljesítményű LED szalagok léteznek?

Nagyon sokféle LED szalag létezik de a leggyakoribb teljesítmények a következők:

  • Dekorációs LED szalagok: 3.6W
  • Általános célú LED szalagok:7.2W, 9.8W (10W)
  • Nagy teljesítményű LED szalagok: 17.2W (18W, 20W)

A dekorációs LED szalagok esetében akár 10 (gyártó és terméktípus függő) de ritkán még 20 méter is használható egyetlen pontról történő betáplálással.

Az általános célú LED szalagok esetében már szükséges az 5 méterenkénti segédtáplálás.

A nagy teljesítményű LED szalagoknál minden esetben szükséges a betáplálás az 5 méteres szakaszok mindkét végén.

Gerincvezetékek kialakítása

Mint ahogy már fentebb is írtuk, a gerincvezeték szükségességét minden esetben egyedileg kell meghatározni több paraméter figyelembevételével. Ahhoz hogy egyértelműen eldönthessük azt, hogy egy nagy teljesítményű szalag esetén szükséges-e a mindkét végéről történő betáplálás a legegyszerűbb ha leteszteljük.

Mivel a szalagokat tekercsben üzemeltetni tilos (mert a nagy teljesítményű szalagok a fokozott hőleadás miatt nagyon rövid idő alatt túlmelegednek), ezért először tekerjük le a szalagot. Helyezzük a szalag két végét egymás mellé és kapcsoljunk tápfeszültséget a szalag egyik végére. Amennyiben nem tapasztalunk fényerőkülönbséget a szalag két vége között, akkor nincs szükség mindkét végén történő betáplálásra, így ha ebből a szalagból csupán egy tekercset (5 méternél nem hosszabb szakaszt) szeretnénk egy adott áramkörben használni, akkor nincs szükség több ponton történő betáplálásra. Ha látható a fényerőkülönbség, akkor kétséget kizáróan szükséges a gerincvezeték.

A gerincvezeték a leggyakoribb esetekben a szalagokkal párhuzamosan kerül lefektetésre (felhelyezésre), azonban vannak esetek amikor más módon is elhelyezhető ez a kábel, vagy kábelek, attól függően, hogy az adott kivitelezés mit tesz lehetővé.

Néhány konkrét példa a LED szalag gerincvezeték kiépítésére.

Amennyiben a LED szalagot egy már felragasztott polisztirol díszlécbe szeretnénk elhelyezni, akkor valószínűleg nincs más lehetőség, csak az, hogy a vezeték a LED szalaggal párhuzamosan a szalag mellé kerüljön elhelyezésre. Természetesen van olyan eset, amikor nem vagy csak nagyon körülményes megoldással tudjuk a vezetéket a szalag mellé fektetni.

LED szalaggal párhuzamosan fektetett gerincvezeték LED szalaggal párhuzamosan fektetett gerincvezeték

Ha a LED szalagot olyan holker-díszlécbe tervezzük, amelyik még nincs felragasztva, akkor lehetőségünk adódik arról dönteni, hogy a gerincvezeték, hol fusson. Választhatunk, hogy a LED szalag mellett, vagy a díszléc mögött. A gerincvezeték egy rugalmas viszonylag olcsó több eres vezeték (egy színű szalagok esetén 2 ér, CCT szalagok esetén 3 ér, RGB szalagok esetén 4 ér, RGBW szalagok esetén 5 ér, RGB+CCT szalagok esetén 6 ér).

LED szalag tápvezeték és gerincvezeték tipusok LED szalag tápvezeték és gerincvezeték tipusok

Ha díszléc mögé szánjuk a gerincvezetéket, akkor ajánlott előbb a falra, pontosabban a fal és a mennyezet közötti sarokba felragasztani vagy más módon rögzíteni a vezetékeket, úgy hogy minden fal találkozásánál (de legalább 5 méterenként) egy közel 15 centiméteres hurkot hagyjunk, amely a díszléc és a LED szalag felhelyezése után rákapcsolható a szalagra. Fontos, hogy olyan díszlécet válasszunk amely mennyezetre és falra ragasztandó hátoldala nem 90 fokban záródik, hanem helyet biztosít a kábelnek (gerincvezetéknek) valamint a sarok esetleges kivitelezési hibáit is elfedi.

További lehetőség ha egy álmennyezet kerül kialakításra, akkor ott elhelyezhetjük a LED szalag vezérlőt, valamint a tápegységet akár egy központi részen és a vezetéket csillagszerűen elvezetjük, minden fal találkozásához, de legalább 5 méterenként létrehozunk egy kiállást.

LED szalag gerincvezeték Álmenyezett mögött elhelyezett LED szalag gerincvezeték

Ebben a cikkben főként az egy színű LED szalagok gerincvezetékeinek szükségességéről és kialakításáról próbáltunk információkat átadni. Az RGB, RGBW, valamint az RGB+CCT szalagok esetében a helyzet hasonló csupán többeres vezeték szükséges.

Felmerül a kérdés, hogy létezik-e olyan LED szalag ami nem igényel gerincvezetéket hosszabb szakasz telepítése esetén sem?

A válasz az hogy igen, létezik a neve LONG-RUN LED szalag, azonban ezekből a szalagokból sem lehet egyetlen betáplálással végtelen hosszúságút működtetni. A LONG-RUN szalagok is vághatóak, több SMD chipeket tartalmazó részegységekből épülnek fel, a gyártó által megadott maximális hosszban üzemeltethetőek (20m, 30m, 50m), általában 24Voltos üzemeltetésűek, egy színű szalagok és (általában) alkalmasak fényerőszabályzóval történő használatra.