Hogyan válasszuk ki a megfelelő fényforrást?A fényforrás választásakor több szempontot is figyelembe kell venni. A felhasználási terület függvényében először a teljesítményt szoktuk megnézni, esetenként fogyasztás szempontjából, tehát Watt-ban megadott értéket nézünk máskor leadott fényáram szempontjából választunk, tehát a feltüntet Lumen értéket figyeljük. Természetesen a két érték összefügg de nem azonos, mivel régebbi fényforrások esetén nagyobb a fogyasztás kisebb a leadott fényáram, az újabb termékeknél viszont ez fordítva van, tehát egyre kisebb fogyasztás és egyre nagyobb fényáram ja jellemző.

LED fényforrások LED fényforrások

Na de lássuk mire is kell odafigyelni egy izzó típusú fényforrás vásárlása esetén.

1. A fényáram. Vizsgáljuk meg, hogy az adott helyen milyen megvilágításra lesz szükségünk és annak függvényében válasszunk megfelelő fényáramú terméket.

2. A fényforrás fejelése. Izzó típusú fényforrásoknál fontos, hogy ellenőrizzük annak fejelését vagy foglalat típusát méretét, hogy például E27, vagy E14, G9, stb.

3. A bura mérete. Ellenőrizzük a fényforrás buraméretét, hogy mi az ami befér a lámpatestbe. Izzó típusú fényforrások esetén a bura típusa lehet például, A60 ami a hagyományos hő-izzok leggyakoribb változata, de lehet T37 ami egy vékonyabb csőszerű fényforrás.

4. A működési feszültség. Ellenőrizzük a működési feszültséget, mert a fent már említett E27 izzótípusú fényforrásnak a leggyakrabban 230Voltos változatát használjuk, de alagsorokban, pincékben, illetve egyes napelemes rendszerek esetén 24Voltos típusra van szükség.

5. A színhőmérséklet. Válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbb színhőmérsékletet ami lehet extra meleg fehér 2200 Kelvin, meleg fehér 2800-3000 Kelvin, lehet természetes vagy más néven neutrális fehér vagyis 4000-4500 Kelvin, hideg fehér 6000-6400 Kelvin vagy esetenként egyszínű színes vagy RGB fényforrás.

6. A sugárzási szög. Ha egy olyan lámpatestben szeretnénk használni a fényforrást amelyik a mennyezet felé mutat akkor ajánlott nagyobb sugárzási szögű fényforrást választani, például 300°, hogy ne csak egy szűk sugárban világítsuk meg a plafont, viszont ha egy irányított fényt szeretnénk, akkor lehet jobb döntés egy kisebb sugárzási szögű fényforrás, például valamilyen 30°, 45° vagy 60°.

7. A színvisszaadási index. Fontos, hogy a fényforrás használatakor a színek valósághűek legyenek? Válasszunk olyan fényforrást amelyiknek magas a színvisszaadási indexe tehát a CRI értéke 90 fölötti. Ezt beltéri világítás esetén érdemes lehet figyelembe venni, viszont ha egy kültéri lámpába keresünk fényforrást akkor fölösleges a magasabb CRI érték miatt a nagyobb költség, tehát a drágább termék.

8. A fényerőszabályozhatóság. A felhasználás helyén nem csak hagyományos fali kapcsoló van felszerelve hanem valamilyen fényerőszabályzó? Akkor fontos hogy olyan terméket válasszunk ami fényerőszabályzásra alkalmas, ellenkező esetben a ha dimmerrel nem kompatibilis fényforrást próbálunk szabályozni az nem fog megfelelően működni és villogást, fura hangokat, zúgást tapasztalhatunk.

9. Az esztétikai megjelenés. Válasszuk ki, hogy milyen esztétikai megjelenést várunk az adott fényforrástól, tehát, hogy filament LED fényforrást szeretnénk színezett vagy színtelen üvegburával, vagy fehér műanyag burkolatú SMD LED fényforrást.

10. Extra tulajdonságok. Amennyiben extra igényeink vannak, akkor kereshetünk SMART fényforrást amely, amely mobiltelefonnal vezérelhető, Wifi és/vagy internet kapcsolaton keresztül, esetleg Bluetooth vezérlésűt vagy amelyikhez a gyártó távirányítót mellékel vagy olyat amelyik színhőmérséklet vagy fényerőváltoztatásra képes csupán a falikapcsoló gyors ki be kapcsolásának hatására.

11. További funkciók. Az izzótípusú fényforrásokból már olyat is találhatunk amelyek beépített mozgásérzékelővel vagy/és alkonykapcsolóval vannak szerelve. Természetesen ezeknél a termékeknél általában nincs lehetőségünk a mozgásérzékelő irányának, vagy érzékenységének beállítására, illetve az alkonykapcsolós változatnál sem szabályozható, hogy milyen minimális fényerőnél kapcsoljon be, de a gyártó által beállított paraméterek megfelelnek a legtöbb felhasználási mód esetén.

A fentebbi felsorolás lehet nem teljes de egy fényforrás vásárlása során szükséges legfontosabb paramétereket tartalmazza és a sorrend sem kritikus, tehát, ha valaki már pontosan tudja, hogy borostyánszínű üvegburás filament fényforrást szeretne akkor számára ez lesz az első paraméter ami alapján már ki is hullanak a választás rostáján a más technológiájú fényforrások.

Az izzó típusú fényforrások kétség kívül a legrégebbi elfogadott világítótest szabvány részét képezik, amely Thomas Alva Edison nevéhez kapcsolódik, ugyanis a fényforrások felfedezése mellett azoknak szabványosításában is fontos szereplő volt.

Edison az első szabványosított menettel ellátott hőizzókat 1880-ban szabadalmaztatta, így már jóval több mint száz éve használjuk ezeket a fényforrásfoglalatokat és a hozzájuk tartozó megfelelő fejelésű izzókat, előbb grafitszálas hőizzóként, majd volfrámszálas izzóként később halogének, kompaktfénycsövek kapták ezt a fejelést, most pedig a LED lassan kiszorítja az össze eddigi technológiát, de az izzó forma még sokáig megmarad.

Akármennyi változáson is mentek át a fényforrások, a leggyakoribb fejelés és foglalat páros még mind a mai napig az E27 típus, köszönhetően praktikus jellegének.