Fényerő szabályzás, dimmelés?LED fényforrások fényerő-szabályozhatósága

Minden LED fényforrás alkalmas fényerőszabályzóval történő használatra?
A válasz egyszerű. Nem!

Amíg a hagyományos izzószálas fényforrás fényerőszabályzása problémamentesen megoldható volt szinte bármilyen fényerőszabályzós kapcsolóval (dimmer-el), addig a LED fényforrások nem mindegyik működtethető fényerőszabályzóval.

A LED fényforrások, a LED szalagok kivételkével a fénykibocsátó diódák mellett általában egy tápegységet is tartalmaznak amelynek felépítésétől függ, hogy az adott egység hogyan képes a dimmer által keltett magas-frekvenciájú elektromos áramot hasznosítani.

Legyen szó akár E14 vagy E27 típusú izzóformájú retrofit fényforrásokról vagy komplett lámpatestekről, azok csomagolásain a gyártó minden esetben feltünteti a fényerő szabályozhatóságot amennyiben az alkalmas erre a funkcióra.

Ha egy termék csomagolásán nem található fényerő szabályozhatóságra vonatkozóan semmilyen információ, akkor az nagy valószínűséggel nem alkalmas dimmer-el történő használatra.

Szabályozható fényerejű LED fényforrás

Ha a csomagoláson a gyártó feltüntette, akár szövegben, akár valamilyen grafikával, vagy jellel azt, hogy dimmerelhető akkor is fontos, hogy a megfelelő modern a fényforrással kompatibilis fényerőszabályzó kapcsolók egyikét válasszuk.

Mivel a LED-ek igen alacsony fogyasztásúak, a fényerőszabályzók nagy százaléka nem működik ugyanolyan módon, mint ahogyan a nagy teljesítményű (nagy fogyasztású) hőizzókkal működött, mivel ezek a kisfogyasztású fényforrások nem terhelik eléggé a fényerőszabályzót ezáltal az nem áll be a kívánt üzemi szintre.

Amennyiben a terméken a „Dimmable with controller” felirat látható (ezek általában a külső tápegységes LED panelek), akkor a fényforráshoz kapott eredi vezérlő nem alkalmas fényerőszabályzóval történő használatra, viszont ebben az esetben, a gyártónak van egy szabályozható meghajtója (tápegysége) amit külön megvásárolható. Gyártótól függetlenül azt tapasztaltuk, hogy fényerő szabályzásra (dimmelésre alkalmas) külön megvásárolható tápegységnek az ára sokszor igen magas.

A fényezőszabályozható tápegység, vagy ha úgy tetszik driver ára sok esetben majdnem annyiba vagy esetenként többe kerül mint a fényforrás a saját meghajtójával együtt.

Ha nem egy új beépített fényforrású LED lámpát szeretnénk fényerő szabályozni, hanem egy hagyományos E27 foglalattal ellátott lámpatesthez keresünk dimmelhető fényforrást, akkor létezik egy olcsóbb megoldás amihez még fényerőszabályzós kapcsolóra sincs szükség. A megoldás egy olyan alternatíva amit a fejlesztőmérnökök a hagyományos izzó típusú LED fényforráshoz fejlesztettek ki és általában E27, E14 és GU10-es fejeléssel gyártott izzókba építenek.

A három fokozatban dimmerelhető LED fényforrás egy olyan speciális belső elektronikát kapott amit a gyors le és felkapcsolással vezérelhetünk. Ezeket a világítótesteket sokszor „Kapcsolóval dimmelhető” fényforrásnak is nevezik.