Energiafogyasztási címkékMit jelöl az energiafogyasztási címke?


Az elektronikai fogyasztók, mint például a hűtőszekrények lámpák, televíziókészülékek fogyasztásán alapuló besorolását egy egységes skálarendszerben.


Milyen előnyei vannak az energiafogyasztási címkének?


A címke vagyis az energiafogyasztási jelölésrendszer segíti a vásárlókat, hogy energiahatékony terméket vásároljanak, és ezáltal csökkenthetik villanyszámlájuk összegét, a gyártókat pedig arra ösztönzik, hogy egyre energia-hatékonyabb termékeket fejlesszenek és hozzanak forgalomba.


Mi az energiacímke fő célja?


Az energiacímke-irányelv fő célja környezetvédelem!

Energiafogyasztási címke

Az energiacímke az Európai Unióban

Az energiacímke nem újkellejű dolog, mivel az első ilyen jellegű keretirányelvet 1992-ben fogadták el az Unióban és ezt követően megszületett az energiacímke-rendelet.


Az Európai unió területén forgalmazott lakossági elektronikai fogyasztókat energiafogyasztási címkével kell forgalomba hozni. A címke azt jelzi, hogy az adott készülék az energiafogyasztás szempontjából egy A-tól G-i terjedő skálán milyen osztályba sorolható.


A skála betűihez színeket is társítottak, ami megkönnyíti azok vizuális összehasonlítását. A G betűhöz tartozó piros szín a legkevésbé energiatakarékos, tehát azonos leadott teljesítmény (elvégzett munka) mellett ennek a legmagasabb a fogyasztása, míg az A betűhöz tartozó zöld szín a költségtakarékosabb készülék jelölése volt.


A technológiai fejlődéssel a gyártók egyre hatékonyabb készülékeket kezdtek gyártani, illetve azokat forgalmazni így a skála felső részéhez hozzá kellett adni újabb jelöléseket az egyre jobb energiahasznosítású készülékek (lámpák, ventilátorok, hűtőszekrények, stb...) besorolásához.


A jelölésrendszer kibővítéséhez a következő jeleket használták fel: A+, A++ és A+++


Jelenleg a forgalomba hozott termékek, vagyis elektronikai készülékek túlnyomó többsége eléri az A kategóriát tehát energiahatékonysága igen jónak mondható, viszont az újonnan bevezetett három besorolási szint (tehát az A alkategóriái az A+, A++ és A+++) az uniós szakemberek tapasztalata szerint megtévesztik a fogyasztókat, ezért az új irányelv az, hogy ezeket várhatóan 2021-től bizonyos termékcsoportoknál, így a fényforrások, LED lámpák esetében is kivezetik, megszüntetik.

Energiafogyasztási címke

Az energia címkéket már régóta láthatjuk a háztartási készülékeken, és azért vezették be, hogy csökkentsék az európai háztartások energiafogyasztását, viszont különböző termékcsoportoknál többször felmerültek kérdések a címkéken feltüntetett értékek megállapításnak megfelelőségével kapcsolatban. Az eddigi legismertebb eset az volt amikor a Dyson porszívógyártó kritizálta az uniós energiahatékonysági címke-rendszert, mivel álláspontja szerint az általa forgalmazott kategóriában tehát a porszívók tekintetében a hatékonysági tesztjei nem a valós használat körülményei között történtek ebből következően az energiacímke adatai megtévesztőek, valótlanok.

Energiafogyasztási címke

A Dyson az első felvetéseit perre vitte és az Unió Törvényszéki vizsgálata során megállapítására került, hogy a felvetés valós és a tesztelési, illetve besorolási rendszer tökéletesítéséig a porszívógyártók nem kell elhelyezzék az energiacímkét készülékeiken, ezáltal ezek a készülékek ezen átmeneti időszakban címke nélkül kerülnek a boltok polcaira.


Fontos megjegyezni, hogy az energiacímke már nem csak elektronikai termékeken kerül elhelyezésre. Találkozhatunk energiacímkével gázkazánokon vagy akár gumiabroncsokon is, utóbbi esetén azt hivatott jelölni, hogy az adott jármű energiafogyasztása hogy változik egyes termékek használatának esetén.

Energiafogyasztási címke

LED fényforrások esetén az energiahatékonysági címke azt hivatott jelölni, hogy azonos mennyiségű felvett elektromos energiából milyen mennyiségű fényt képes az adott fényforrás előállítani. A cikk írásának idején a LED fényforrások 1 Watt felvett elektromos energiából megközelítőleg 60-120 Lumen fényáram előállítására képesek.


Az energiafogyasztási címkékéről hivatalos, az Európai unió által publikált információk itt találhatóak.