A CE jelölésSok világítástechnikai termék csomagolásán, vagy magán a terméken tehát lámpán, fényforráson, kapcsolón, vagy más kiegészítőn, tartozékon találkozhatunk a furcsa CE jelöléssel. Sokszor elsiklunk felette, bár tisztában vagyunk azzal, hogy valamilyen tanúsítvány jelölése, de sokan vagyunk akik nem tudjuk, hogy pontosan mit jelöl?

Az Európai Gazdasági Térségben 1993 óta bizonyos termékeket kizárólag CE megfelelőségi nyilatkozattal szabad forgalomba hozni és ezeken a termékeken kötelező a megfelelőségi nyilatkozat meglétét jelölni.

A CE jelölés tehát azt jelenti, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak. A terméken a forgalomba hozatal előtt a gyártó vagy egy független szervezet ellenőrzéseket kell végrehajtson, hogy megállapítsa a megfelelőséget, azonban mivel a szabály nem kötelezi a gyártót független külső úgynevezett harmadik fél bevonására a vizsgálat elvégzéséhez, ezért leggyakoribb eset, hogy a gyártók maguk végzik a megfelelőségi ellenőrzést saját termékeiken.

A gyártó nem köteles bevonni külső felet a vizsgálat lefolytatásához de ez nem is számít problémának amennyiben a vizsgálatot korrektül elvégzi, hiszen a CE megfelelőségi nyilatkozat megalkotóinak pont az volt a céljuk, hogy egy olyan olcsó jelölésrendszert hozzanak létre ami nem kötelezi a gyártót a termék harmadik fél általi vizsgálati kényszer alá ezáltal meggyorsítja a termék piacra kerülését ezáltal és a tőke áramlást is.

A CE megfelelőségi nyilatkozat kiállítása és az azt megelőző vizsgálat a gyártó önellenőrzésén alapul és nem szükséges bevonni harmadik felet az ellenőrzi vizsgálatba menyibben mégis megteszi akkor az feltüntetheti mérésekben és ellenőrzésben részt vevő fél adatait a dokumentumokban, valamint a CE jelölés mellett az adott fél négyjegyű azonosítóját.

A CE jelölés

A használható CE jelölés egy pontosan meghatározott forma, de hozzá hasonlót használnak különböző cégek, illetve intézmények egyéb jelölésekre. Az egyik legismertebb jelölésforma ami összetéveszthető a Conformité Européenne megfelelőségi jelölésével, az a China Export jelölés.