A Samsung gyártó

A Samsung nem egyetlen cég, hanem egy cégcsoport koreai központtal, ami alapítása óta rengeteg változáson ment át.

A Samsung Group központja a Dél-Koreai  Szöulban található, a cég története pedig egészen az 1938-as alapításig nyúlik vissza.

Samsung központ 1938

A Samsung kis kereskedelmi cégként kezdte, kevesebb mint félszáz alkalmazottal,a kezdetekben szárított hallal, helyben termesztett élelmiszerekkel és tésztával foglalkozott, majd 1947 után már saját üzemben cukorfinomítással is foglalkoztak, később 1954-ben megépítették a saját gyapjúmalom gyárukat, ami akkor a legnagyobbnak számított az országban.

Az 1960-as évtized második felében a Samsung Group belépett az elektronikai iparba és több céget indított, ezek a: Samsung Electronics Devices, Samsung Electro-Mechanics, a Samsung Corning és a Samsung Semiconductor & Telecommunications.

A Samsung-Sanyo Electronics 1969-ben jött létre, majd később a cég nevet váltott és Samsung Electronics néven futott tovább.

Samsung első gyártósorok

A gyárcsoport egyik ismert terméke egy korabeli csúcskategóriájú fekete-fehér televízió volt a P-3202.

A vállalat gyártósorairól 1976-ig legördült az egymilliomodik fekete-fehér TV készülék. Ez a szám megnégyszereződött az elkövetkező néhány évben, ami abban az időben messze a legtöbb volt bármelyik hasonló vállalat termékmennyiségéhez képest. Nemsokkal ezután a Samsung Electronics elkezdte a színes televíziók, mosógépek, hűtőszekrények és mikrohullámú sütők gyártását is, valamint az 1970-es években először exportált termékeket külföldre. Ebben az évtizedben a Samsung megszerzett a többségi részesedést a Korea Semiconductor-ban, amelyet később Samsung Semiconductor-nak neveztek el.

Az 1980-as években a Samsung Electronics számos mérföldkövet ért el, legyártott 20 millió színes televíziót és számos mikrohullámú sütőt és videomagnót exportált Kanadába és az Egyesült Államokba.

Samsung első autós mobiltelefon

Az első mobiltelefont 1985-ben gyártotta a Samsung, SC-1000 néven, bár ez még nem volt annyira mobilis mint a mai telefonkészülékeink mert csak autós használatra készült és hamarosan kiderült, hogy rengeteg hibával és minőségi problémával rendelkezik, ezért nem volt hosszú életű, azonban ez nem akadályozta meg a céget abban, hogy előállítsa az első kézi telefonját – az SH-100 nevet kapta és először 1988-ban került értékesítésre. Sajnos ez a készülék sem volt sikeres.

Ebben az évtizedben a Samsung már elkezdett személyi számítógépeket másnéven PC-ket gyártani és kifejlesztette a világ legkisebb, legkönnyebb, 4 mm-es videomagnóját,  valamint új leányvállalatokkal bővült a cégcsoport köztük a Samsung BP Chemicals, a Samsung Advanced Institute of Technology és a Samsung Data Systems is létrehozásra került ezekben az években.

Az évtized vége a Samsung egy korszakának is a végét jelentette, hiszen Lee az alapító 1987-ben meghalt. Tekintettel arra, hogy a Samsung - még mindig - egy chaebol (egy koreai kifejezés egy család vagy klán tulajdonában lévő vállalkozást jelenti), nyilvánvaló, hogy az alapító utódja és a cég vezetője valaki aki a családból származik. Lee-nek három fia volt, de szerette volna, hogy a cég vezetését legidősebb lánya vegye majd át, ez azonban nem történt meg, mivel a vállat vezetőjének férfinak kellett lenni. Lee Halála után néhány héttel legfiatalabb fia, Kun-hee lett a Samsung Csoport második elnöke.

A Samsung messzire jutott a kezdetek óta és még mindig erős volt - az 1990-es évek elején az elektronikai részleg fejlesztette ki a világ első 64M-os DRAM-ját, valamint az első digitális videó lemezrögzítőt (DVD-R). Ugyanakkor a cégcsoport által gyártott termékek minősége még mindig nem volt kiemelkedő.

Kun-hee a Samsung elnöke 1993-ban világkörüli turnéra ment, hogy megtudja milyen a vállalat megítélése nemzetközi szinten. Rá kellett döbbenjen, hogy a legtöbb termék - különösen a televíziók – sokkal rosszabbul teljesítettek, mint a rivális vállalatok, mint a Sony és a Panasonic termékei.

Nemsokkal ezután a Samsung kifejlesztette a világ első 256M-os DRAM-ját, valamint bemutatta a világ első 33 ”-os dupla kijelzős televíziókészülékét

A Samsung a mai napig gyárt és forgalmaz elektronikai eszközöket és alkatrészeket is többek között LED chipeket amelyek megtalálhatóak más gyártók fénytechnikai termékeiben.

Samsung LED chip

A Samsung az elektronikai fogyasztói termékek gyártása mellett a mai napig jelen van számos piacon ezek közül csak néhány a hajóépítés, a távközlés, az építőipar, a pénzügyi szolgáltatások, a kőolajtermékek feldolgozó ipara, valamint egészségügyi szolgáltatások.

Samsung hajódokk

A fenti képen a Samsung hajógyárhoz tartozó egyik dokk látható.

Samsung tank

Techwin nevű leányvállalata tankokat és sugárhajtású motorokat gyárt és ügyfelei között említhetjük Lengyelországot és Törökországot is.

A jól ismert Samsung ellipszis alakú logó a Lippincott amerikai ( New York-i székhelyű) logótervező és márka stratégiai cég terméke. A cég nevének jelentése „három csillag” ezt szimbolizálták a korabeli logók is. A hármas szám a hatalmasság, a nagyság képviselője, míg a csillagok a végtelenséget szimbolizálták.

Samsung logo

Ez a Samsung különleges története, egy kis, családi, száritott hal forglmazo nem technológiai cégtől egy olyan cégcsoport óriásig, amely szinte bármilyen terméket képes előállítani a fogkefétől a felhőkarcolókig. Napjainkban a Samsung bevételei a dél-koreai GDP 20%-át teszik ki, és megközelítőleg a teljes dél-koreia export termékek egyötödének a gyártója.