LED szalag kapcsoló fényerő szabályzó

A LED szalagok számtalan kivitelezési változatának szinte csak a képzelet szab határt, ha azt a megfelelő időben megtervezik. Gyakori probléma, hogy egy lakásfelújítás befejezte után merül fel a LED szalag telepítésének ötlete és ilyenkor már nem minden esetben lehet a különböző kiegészítőket elrejteni.

Mi szükséges a LED szalag működtetéséhez?

Maga a LED szalag és egy tápegység, valamint opcionálisan valamilyen kapcsoló vagy szabályzó, alumínium LED profil és vezeték. Első sorban azt kell eldönteni milyen típusú, színű teljesítményű szalagra van szükség és a felhasználni kívánt szalag hossza fogja meghatározni az eredő fogyasztást, amelynek függvényében kell megválasztani a tápegységet, valamint a kapcsoló vagy vezérlő elektronikát.

A tápegység, a hagyományos LED szalagok esetében legyen az akár egy színű akár színes vagy színváltós, mindig ajánlott , hogy valamivel nagyobb teljesítmény leadására képes típus legyen mint a szükséges minimum.

A szalag összfogyasztásának függvényében kell megválasztani nem csak a tápegységet de a kapcsoló vagy vezérlő teljesítményét is amennyiben. Ez az eszköz tehát a kapcsoló vagy vezérlő (fényerő szabályzó) a tápegység után helyezkedik el, amennyiben a tápegység előtt akkor ezt az eszközt, tehát kapcsolót a tápegység maximális teljesítményéhez kell méretezni.

Munkaterület megvilágítása LED szalaggal

Munkaterület megvilágítása LED szalaggal

A Távirányítós LED szalag vezérlők-ről szóló cikkünkben már alapjaiban bemutattuk az RGB szalagok táviránytós szabályzási-, vezérlési módjait, így itt, a továbbiakban főként az egyszínű szalagok kapcsolásának vagy szabályzásának helyi (nem távirányítós) lehetőségéről fogunk bemutatni néhány lehetőséget.

Hol használhatóak az egyszínű LED szalagok?
Egyszínű LED szalagokat (főként a fehér különböző színhőmérsékleti változatai) leggyakrabban valamilyen pult vagy munkaasztal megvilágítására alkalmazzák, azonban nem ritkán holker, mennyezeti sarok-fények kialakítása készül ezekből a fényforrásokból.

A kapcsolók elektromos szempontból történő elhelyezésének alapvetően két helye lehet, az egyik a tápegység előtt (230 Voltos típus), míg a másik a tápegység után (12-24 Voltos típus).

A tápegység előtt általában csak egy fizikai kapcsolót alkalmaznak, azonban ha a tápegység fel van készítve dimerelmésre (ezek minden esetben drágább tápegységek) akkor van lehetőség a tápegység előtt történő fényerőszabályzó alkalmazására.

Amennyiben a tápegység előtt tehát a betáplálási - 230 Voltos vezetéken szeretnénk kapcsolást vagy szabályzást alkalmazni akkor 230 Voltos kapcsoló-, szabályzó egységre van szükség.

A 230 Voltos oldalon alkalmazott közelségérzékelős érintésmentes kapcsolók fizikai felépítéséből adódóan nagyobb méretűek és mivel a tápegység előtt vannak elhelyezve így azok érzékelőit általában nem a szalag mellett szokták elhelyezni. Ezen kapcsolók sokszor két egységből állnak, hogy maga a fizikai kapcsolómodul a tápegységgel együtt elrejthető legyen és a felületbe csak az érzékelőt keljen látható vagy elérhető helyre elhelyezni.

Érintésmentes közelségérzékelős kapcsoló

Érintésmentes közelségérzékelős kapcsoló - 230 Volt

A fenti képen látható típust kis formai és paraméterbeli különbséggel, számtalan gyártó termékkínálatában megtaláljuk, alkalmazható szinte bármilyen elektronikai eszköz kapcsolására a megadott maximális terhelhetőségen belül. Könnyen telepíthető típus, forrasztást nem igényel mivel a csatlakozási pontokat a gyártó sorkapoccsal szerelte. Különböző gyártók kicsit eltérő minőségű vagy értékű alkatrészekből építik fel ezt és az ehhez megtévesztésig hasonlító termékeiket, általában innen ered a végtermék eltérő ára is, azonban szinte mind elektromechanikus relével készül aminek tulajdonsága hogy a be-, valamint a kikapcsolási pillanatban halk kattanás halható az alapegység belsejéből.

Az érzékelő működése nagyon egyszerű az infravörös fény visszaverődésén alapszik. A kapcsoló egy nagyon gyenge infravörös jelet sugároz (a televíziókészülékek távirányítójához hasonló infra LED-et és egy fototranzisztort tartalmaz). Kézzel vagy bármilyen az infra fény vizaverődését előidéző eszközzel közeledve a szenzor felületéhez az abban elhelyezett fototranzisztor érzékeli a visszaverődő jelet aminek eredményeképpen az alapegység vezérlő elektronikája átkapcsolja az aktuális állapot.

Köszönhetően a zárt kapszulának, megfelelő beépítés esetén az érzékelő egység vízállónak tekinthető, azonban a kapcsoló alapegysége nem, azt víz nem érheti, mivel burkolata csak IP20 védettségű!

Ez a típusú érintésmentes kapcsoló akkor is működőképes, ha a szenzor sötét színű burkolatának felülete vizes.

Ha a tápegység után szeretnénk a kapcsolót vagy szabályzót alkalmazni, akkor oda alacsony feszültségű kapcsoló vagy vezérlő szükséges, azonban mindkét változatnak vannak előnyei és hátrányai is.

A 230 Voltos hálózati vezetéken alkalmazott kapcsoló, legyen az akár fizikai kapcsoló vagy valamilyen érzékelős, például közelségérzékelős-, érintésmentes változat minden esetben feszültségmentesíti a tápegységet, tehát a fényforrás kikapcsolt időszakában a tápegység nincs működésben, míg a tápegység kimeneti oldalán alkalmazott törpefeszültségű kapcsoló vagy vezérlő a tápegységet nem feszültségmentesíti.

Felületbe építhető érintésvezérlet kapcsoló és fényerőszabályzó - 12V-24V

Felületbe építhető érintésvezérlet kapcsoló és fényerőszabályzó - 12V-24V

A képen látható króm felületű érintés-vezérelt kapcsoló és szabályzó az emberi bőr vezetőképességén alapszik, érintésekor a belső és a külső fémes részek zárása történik aminek hatására a belső elektronika megváltoztatja az aktuális állapotát, de nem csak be-, és kikapcsolást végez, hanem egy átmeneti folyamatban fényerőszabályzást is így azt hosszan érintve-tartva a fényerő folyamatosan változik és a megfelelő pillanatban elengedve azt a fényerő az aktuális állapotban marad.

Ha valaki attól tartana, hogy ez veszélyes mivel a kapcsoló fém felületén feszültség mérhető az nyugodjon meg, mert a 12-24Voltos ágban eleve nincs veszélyes magas feszültség, továbbá a kapcsol belsejében is korlátozva van az áramerősség így csupán mikro-Amperek folynak a bőr felületén a kapcsolási folyamatban.

Amennyiben ennek a típusú érintés-vezérelt kapcsolónak a felületére víz kerül, az nem károsítja azt, azonban a víz vezető tulajdonsága miatt esetenként nem reagál az érintésre, ilyen esetekben szárazra kell törölni azt és újra működőképes.

Természetesen, mint minden termékből amely kisebb nagyobb eltéréssel több gyártó kínálatában is megtalálható, lehetnek eltérések, így nem kizárt, hogy egy hasonló formai kivitelű termék esetén a belső elektronos vezérlő felépítése teljesen eltér a fentebb leírtaktól.

LED profilba, sínbe építhető közelségérzékelős kapcsolók

LED profilba, (sínbe) építhető közelségérzékelős kapcsolók

A tápegység kimenetén elhelyezett törpefeszültségű (12-24 Voltos) oldalon alkalmazott közelségérzékelős érintésmentes kapcsolók méretileg sokkal kisebbek gyakran beépített fényerőszabályzót tartalmaznak és léteznek olyan típusok amelyek annyira kisméretűek hogy a LED szalag mellett a LED alumínium profilban elhelyezhetőek.

A fenti képen látható LED profilba építhető kapcsoló, és szabályzó elektronikák kis méretűek, de telepítésük általában forrasztási gyakorlatot igényel. A forrasztásról, LED szalag forrasztás címmel egy rövid cikkünk olvasható.

A profilokba, vagy ha úgy testszik LED sínekbe építhető kapcsolóknak is számtalan változata van.

Léteznek fizikai nyomógombal szerelt változatok, amelyek beszerelésekor a kapcsoló számára egy megfelelő furatot kell létrehozni a LED profil buráján (amely, megfelelő gyakorlat hiányában nem minden esetben sikerül esztétikusra).

A sínbe szerelhető típusok egy másik változata a fentebb már leírt infra visszaverődésen alapszik. Ezek tulajdonsága, hogy míg teljesen áttetsző bura esetén problémamentesen üzemelnek, addig opál burás LED profil esetén nem mind képes a burán áthaladó infra fényerőt biztosítani vagy a visszaverődést nem érzékeli, illetve a bura belső feléről visszaverődő jelet úgy érzékeli és nem működig megfelelően. Opál bura esetén ezeknek a típusoknak is létre kell hozni egy furatot a burán, hogy az infravörös fény ki-, és belépési pontja akadálymentesítve legyen.

Léteznek kapacitív, valamint induktív közelségérzékelők (pl. a képen látható rugós változat), ezekben egy pulzuskeltő elektronika (un. oszcillátor) dolgozik és kézzel közelítve az elektronikához megváltozik az oszcillátor frekvenciája aminek hatására az elektronikai logikai része vált, szabályoz vagy kapcsol.

Hol előnyösebb a kapcsoló alkalmazása, a tápegység bemenetén vagy annak kimenetén?

Felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb választás, a tápegység előtt vagy a tápegység után történő feszültségmegszakítás (kapcsolás), valamint vezérlés? A kérdésre nincs egyértelmű, minden esetre alkalmazható válasz. A megfelelő választást mindig az adott kivitelezéstől függően az igények figyelembevételével kell meghozni, esetenként valamilyen kompromisszummal.

Tápegység bemenete előtt elhelyezett kapcsoló (akár érintésmentes közelségérzékelős) használata:

 • A tápegység a kikapcsolt időszakban feszültségmentes
 • A tápegység elöregedése később történik
 • A teljes kapcsolóegység általában nagyobb méretű
 • Ritkán tartalmaz szabályzót
 • Szabályzós változathoz azzal kompatibilis tápegységre van szükség
 • Távirányítós változat kevésbé elterjedt

Tápegység kimenete után elhelyezett kapcsoló (akár érintésmentes közelségérzékelős) használata:

 • A tápegység a kikapcsolt időszakban is üzemel
 • A tápegység elöregedése valószínűleg hamarabb megtörténik
 • A teljes kapcsolóegység általában kisebb méretű
 • Általában fényerőszabályzót is tartalmaz
 • Bármilyen (12-24 Voltos) tápegység esetén alkalmazható
 • Léteznek profilba építhető kisméretű típusok
 • Nagy a választék a távirányítós változatból

Természetesen nem csak kézi vezérlésű kapcsolókat, vagy érintésmentes kapcsolókat alkalmazhatunk hanem akár nagyobb hatósugarú mozgásérzékelőket is amelyek a kapcsolóhoz hasonlón az adott kivitelezéstől függően kell megválasztani és mint a fentebb bemutatott eszközökből, így ezekből is léteznek tápegység be-mente előtt, illetve a tápegység kimenetén alkalmazható változatok.

Mozgásérzékelők LED szalaghoz

Mozgásérzékelők LED szalaghoz - 12V-24V